Poslastica za ljubitelje putovanja

gkp.jpg“Puno ljudi želi putovati, ali se boje putovati posebno zato jer misle da je to skupo”, rekla je Majda Praiz, predsjednica istarskog ogranka Hrvatskog kluba putnika. Ona je jučer u   gradskoj knjižnici zajedno s Ivom Ciceran, ravnateljicom ovdašnje knjižnice u ime organizatora najavila tribinu “Skitam-pišem-slikam” koja će se za vikend održati u Rijeci, Rovinju i Pazinu.

To je ujedno još jedno od događanja kojima pazinska knjižnica obilježava Mjesec hrvatske knjige. Pokrovitelji su Istarska županija, županijska Turistička zajednica te Maistra. Ovo je druženje u neformalnom tonu s putnicima poput Nevene Rendeli, Hrvoja Ivančića, Siniše Glogoškog, Držislava Mrakovine, Mire Aščića i Borisa Veličana najavljeno kao svojevrsna poslastica za sve ljubitelje putovanja. Rendeli će promovirati svoju knjigu “Vodič plavuše po Hrvatskoj” kao i Aščić “Afrika misija na crnom kontinentu” te Ivančić koji je dva mjeseca putovanja u gumenjaku po Dunavu do Crnog mora opisao u “Dunavskom bluzu”.

Iza Glogoškog je put biciklom od Zagreba do Sirije, Veličan se nedavno vratio s puta po Aljasci dok Mrakovina sprema projekt “projedriti svijet”. Hrvatski klub putnika je osnovan u svibnju ove godine kada su zaljubljenici u putovanja u Šibeniku organizirali tribinu na kojoj se okupilo 300-ak osoba istih sklonosti iz cijele Hrvatske. Ubrzo je osnovan i istarski ogranak koji okuplja 50-ak članova, a nakon dvije humanitarne izložbe i pomoći za afričku državu Malavi ova trodnevna pustolovna karavana im je najveći projekt.

“Mi nismo  turistička agencija. Mi želimo pomoći ljudima u putovanjima davanjem savjeta”, istakla je Praiz. Ciceran veli da su u knjižnici zamijetili da se sve više traže i čitaju putopisne knjige i da je ideja bila da se susret održi u Pazinu, a onda je zbog interesa prerastao u trodnevno druženje. Avantura počinje danas u Rijeci, a u subotu je druženje u Rovinju koje  počinje u 10.30 doručkom s putnicima uz besplatnu kavu i slasticu te razgovor u kavani hotela Adriatic gdje će se u 18 sati održati putopisna tribina “Skitam-pišem-slikam”. Održat će se i humanitarna prodaja fotografija Hrvoja Ivančića s njegovih putovanja te će tako prikupljena sredstva biti donirana Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre Cukrići.

Pazinci će svoju priliku za druženje sa svjetskim putnicima imati u nedjelju u 18 sati u auli minor Pazinskog kolegija-klasične gimnazije.

Glas Istre, 4. studenog 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.