Posljednji poziv na 14. festival Sedam dana stvaranja

Međunarodni umjetnički festival Sedam dana stvaranja bliži se kraju. U nedjelju, 13. kolovoza, u Pazinu su se po 14. put okupili autori iz Hrvatske, Srbije, Australije, Italije, Španjolske i Velike Britanije kako bi sedam dana stvarali nova umjetnička djela, a u subotu će ih uz bogat zabavni program predstaviti na multimedijalnoj manifestaciji Upravo stvoreno u pazinskom Kaštelu.

Kultno otvorenje i nova energija festivala

Tjedan prepun događanja oživio je središte Istre kroz umjetnost i glazbu. Festival je počeo već sad kultnim otvorenjem s etno skupinom Veja uz pratnju performera, a u ponedjeljak nastavio svjetskom premijerom futurističkog opernog performansa Maye Petrovne “Futura Monomania”.

Ulični performans Darka Brajkovića “bit(i) skulptura / polje maslačka” u srijedu je iznenadio građane Pazina. Na gradskom trgu sudionici festivala najprije su se zamotali u aluminijsku foliju, a zatim prošetali gradom, pojeli sladoled i popili kavu s nasumično odabranim ljudima.

Sve je kulminiralo na poluimproviziranom autorskom četvrtku kad je splitski umjetnik Marin Tudor izveo “Stolicu”, performans najavljen rečenicom “Marin sjedi na stolici. Događaju se različite stvari.” Tudora obučenog u vjenčanicu povorka praćena limenom glazbom na stolici je donijela do pazinskog Kaštela uz oduševljenje prisutnih, a večer je završila fantastičnim koncertom urban balkan funk jazza sastava Naked iz Beograda. Atmosferu na koncertu najbolje dočarava rečenica frontmena na samom kraju koncerta: “To je to. Zbog ovoga se bavimo glazbom”.

I zaista, intimna, slobodna i nevjerojatno pozitivna atmosfera po kojoj je festival poznat, ove je godine, izgleda, dosegnula neke nove razine. Kombinacija iskusnih 7ds-aša koji festival pokreću već godinama i nove generacije koja je u Pazinu pronašla svoj kreativni dom te odličan umjetnički i zabavni program upisat će 14. izdanje festivala Sedam dana stvaranja u antologiju.

Završna večer puna iznenađenja

Uz svu zabavu, valja imati na umu da se na festivalu Sedam dana stvaranja prvenstveno radi. Rezultati sedmodnevnog rada na radionicama umjetnosti i psihologije, direktnog tiska i analogne fotografije bit će predstavljeni u pazinskom Kaštelu i buffetu Bunker u subotu, 19. kolovoza s početkom u 20 sati.

S festivala za subotu najavljuju predstave, izložbe, performanse i prezentacije radova, ali i odličan provod uz omiljeni Domski band iz Doma za odrasle osobe Motovun koji tradicionalno nastupa na festivalu te australske jazz virtuoze Trevora Browna i Verena Grigorova, a oproštajni tulum potrajat će dugo u noć.

Na festivalu su, uz već spomenute, sudjelovali iskusni i nadolazeći umjetnici i umjetnice Pino Josip Ivančić, Sven Stilinović, Vesna Stilinović, David Belas, Šandor Slacki, Maja Radešić, Nikita Val, Goran Škofić, Neva Lukić, Ana Hušman, Zrinka Ružičić, Nikica Karas, Toma Zidić, Pavle Kladarin, Lovro Čepelak, Andreja Kulunčić, Tena Rak, Zrinka Udžbinec i drugi.

14. festival Sedam dana stvaranja organizirale su udruge Veliki mali čovjek i MIG uz pomoć brojnih volontera, partnera i sponzora te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Pazina, Istarske županije, TZ Središnje Istre, Muzeja grada Pazina i Etngrafskog muzeja Istre, a prvi je put odrano pod europskom festivalskom oznakom izvrsnosti i inovativnosti EFFE Label.

parentium.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.