Poštar vedrine, optimizma i humora

Dragan Gortan još je jednom, kao i kod prethodnih poetskih večeri, uspio ispuniti malu dvoranu Spomen doma. Ispuniti dvoranu koja se naziva malom ne bi trebao biti neki   podvig kada se ne bi radilo o događaju kojem inače prisustvuje tek manji broj ljudi.

Naime, u četvrtak navečer Gortan je predstavio svoju treću zbirku pjesama pod naslovom “Utjeha zvijezde”. Inače, 50-godišnji pazinski pjesnik i boljunski poštar poeziju je
počeo pisati tek 2008. Na samom početku neobične književne večeri Dragan i njegov vrlo slični brat blizanac Mirko našalili su se s publikom predstavljajući Mirka kao autora zbirke. Zbirku koju je Gortan posvetio ocu uvodno je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Pazin Iva Ciceran kazavši da će čitatelje zbirka oduševiti te da će u njoj pronaći  barem dio sebe.

Urednik zbirke, književnik Daniel Načinović ustvrdio je da se radi o autorovoj dosad najkompletnijoj zbirci koja sadrži “vanjsku stegu, dok unutar odiše slobodom”. “Gortanovo je pjesništvo između teologije i filozofije, objave i racionalizma, egzistencije i transcendencije, a istovremeno prpošno, diskurzivno i kolokvijalno”, kazao je Načinović koji je dao vjerojatno najbolji opis Gortanova rada kazavši da se radi o psalmistu svakodnevice, pjesniku vedrine, optimizma i veselog humora koji, dodali bismo,  uzdiže onu plemenitu, bolju stranu čovjeka.

Osim autora, nove je pjesme recitirala Pavita Jelinčić, gosti iz publike, a moglo se primijetiti da su neke sudionike pjesničke večeri pojedine emotivne pjesme ganule do suza. Za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se gitarist Damir Kovač. Valja pohvaliti jednostavnu, a izuzetno uspjelu grafičku opremu knjige koju potpisuje David Ivić. Zbirka je u nakladi pazinskog ogranka Matice hrvatske objavljena u 500 primjeraka.

Glas Istre, 10. prosinca 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.