Potočne školjke u Pazinčici

skoljka.jpgDa i u slatkim vodama žive školjkaši, nije previše poznata činjenica, a da se takve mogu pronaći u Pazinskom potoku, još je manje
znano.

No, ljušturu smeđkaste potočne školjke veličine desetak centimetara nedavno je šečući uz potok pronašao jedan ljubitelj prirode iz Pazina. Ljušturu je ugledao u blizini uredene plaže (Novaki beach) kod Pazinskih Novaki, a kaže da se žive školjke mogu pronaći na više mjesta duž vodotoka. Mi takve sreće, ili bolje reći, oštrog oka nismo bili, ali smo zato potrebnu potvrdu o povratku školjkaša u Pazinčicu dobili od predsjednika Sportsko-ribolovnog društva Pazinčica Massima Russija. – Znamo da već duže vrijeme u Pazinčici obitavaju školjke, a to je uz riječne rakove pravi znak da je voda čista, jer oni ne žive u zagadenim vodama, kaže Russi. Napominje da ih je najviše zamijećeno kod cerovljanskih bara.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

5 komentara na “Potočne školjke u Pazinčici”

 1. JA napisao:

  ima ih u Pazinskom krovu

 2. istramet napisao:

  ima školjki i dole u nižen dijelu potoka, poli most kud se gre na rijavac…lipo se vidilo kad je bija presušija u šesten misecu lani…i školjke i raki

 3. x napisao:

  Tega je na butonigi pred par let bilo jako puno. čak toliko da bi se nabralo za jenu dobru manjadu za ekipu. Ča zna ki dali valjaju za jest???

 4. balinjera napisao:

  To je došlo sa materijalom za poribljavanje cerovljanskih bara. Ćemo vidit kako će se to u budućnosti pokazat. Inače su odlične za jest, mada se ne jedu cijele kao pedoći, nego samo veliki bijeli mišić školjke. Ostalo je dosta zamuljeno i nema ugodan miris.

 5. Galjardo napisao:

  Bilo je školjaka i prije 30 let. Pitajte Viktora Rajca. Kaže da su bile tamnijih ljuštura, skoro crne. A fine, štari! :-)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.