Potomak poznate ruske obitelji Belay u istarskom ladanjskom dvorcu uređuje 13 luksuznih apartmana

Zhan Belay, 25-godišnjak i član poznate ruske obitelji koja se bavi financijskim biznisom, u dvorcu Belaj u općini Cerovlje, nedaleko Pazina, planira otvoriti apart-hotel s 13 luksuznih apartmana. Već sada Belay u suradnji s obitelji Ivić, koja je vlasnik dijela dvorca, tamo proizvodi vino i vodi degustacijsku salu. Belaj je najočuvaniji ladanjski dvorac u Istri i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a Belay nije došao u vlasništvo istoimenog dvorca slučajno…

“Godinama sam dolazio s ocem u Umag na tenisku akademiju i jednog dana smo u brošuri vidjeli dvorac koji nosi naše ime. Naravno, otišli smo ga vidjeti, očarala nas je ljepota kraja i odlučili smo ga kupiti”, veli nam Belay, čija je obitelj dvorac kupila 2012., a luksuzni apartmani planirani su za 2022.

Zanimljivo je da su dvorac kupili od još jednog Rusa. Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o političaru i zamjeniku ruskog ministra za gorivo i energetiku Valeriju Zainuloviču Garipovu, koji je dvorac kupio 2007. za osam milijuna kuna. Zhanov otac Oleg Belay generalni je direktor TRINFICO Investment Groupa iz Moskve, jedne od 10 najvećih nezavisnih investicijskih kompanija u Rusiji.

Belaj je dobro očuvan ladanjski dvorac s prizemljem, dva kata i parkom, okružen s oko 110 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na kojem su vinogradi.

Narušena statika

Zhan Belay navodi kako se projekt Dvorac Belaj misli razvijati u dva paralelna smjera. Prvi je proizvodnja vrhunskih vina, s obzirom da mladi Rus smatra da je ovo područje idealno za to zbog specifične mikroklime. Drugi je restauracija dvorca i otvaranje luksuznog apartmanskog hotela.

“Počeli smo s obnovom dvorca i u njemu želimo napraviti 13 luksuznih apartmana, s velikom spa zonom koja će imati pogled na vinograde”, priča nam Belay, dodajući da je već na početku naišao na velike probleme.

Naime, jedan od prethodnih vlasnika na zadnjem je, trećem katu dvorca, maknuo drvene podove i cijelu površinu zalio betonom debljine od 40 do čak 60 centimetara. Težina je poremetila statiku cijele zgrade i sada će rekonstrukcija biti vrlo složen zahvat.

“Morat ćemo maknuti cijeli krov, zatim skinuti beton, staviti ponovo drvenu konstrukciju i tek nakon toga početi s rekonstrukcijom i uređenjem zgrade”, veli nam Belay te, odgovarajući na pitanje o rokovima, navodi da bi, ako sve nakon toga bude išlo prema planu, radovi trebali biti gotovi do 2022. godine.

“U startu ćemo krenuti sa četiri zvjezdice, a nakon prve sezone podići kategoriju na pet zvjezdica. Jedna od ideja je da ovdje otvorimo i luksuznu detoksikacijsku kliniku”, povjerava nam svoje planove Belay, dodajući kako je lokacija zapravo idealna jer se nalazi u središtu Istre, nešto više od sat vremena vožnje od Trsta, a pola sata od Rapca i Opatije.

Pogled na Učku

Zhan Belay je dvorac, koji je okružen vinogradima i ima prekrasan pogled na Učku, dobio od oca. U međuvremenu se zaljubio u proizvodnju vina. Istočni i zapadni aneks dvorca u vlasništvu su lokalne obitelji Ivić, pa se ovdje zapravo radi o zajedničkom hrvatsko-ruskom partnerstvu, koje je uspješno zaživjelo usred pitoreskne Istre.

Naime, kako nam je pojašnjeno, imanje je podijeljeno na nekoliko čestica. Dvorac i dio vinograda u vlasništvu su Belaya, gospodarske zgrade pripadaju obitelj Ivić, a nekoliko zemljišta vlasnik je Republika Hrvatska. U projekt razvijanja vinarije su Belay i mladi vinar Luka Ivić krenuli zajedno, razvijajući svaki svoju proizvodnu liniju vina.

Istočni aneks, pojašnjava nam Belay dok nas vodi u razgled ladanjskog imanja, nekad je imao prvenstvenu ulogu žitnice, a kasnije su, u 19. stoljeću, tu bile zatvorske ćelije. Danas na tom mjestu, u velikim hrastovim bačvama, stari vino. U zapadnom ankesu, gdje su nekad bile štale, danas je smješteno gospodarsko srce dvorca – proizvodnja vina te restoran sa 35 mjesta. Dolaskom ljepšeg vremena restoran se nastavlja na vanjski plato s pogledom na vinograd gdje, sjedeći, pomalo zaboravljate da ste u Istri, budući da okolica neodoljivo podsjeća na toskanske krajeve. U ovom se dijelu nalazi i degustacijska prostorija, a kuhinja koju vodi zagrebački “chef” Zoran Gaić radi, za sada, samo vikendima.

“Naša vina degustiraju se uz hranu, a kako sam veliki ljubitelj istarskih delicija, insistiram na tome da je sva hrana koju nudimo lokalna, s obiteljskih gospodarstava u blizini. Baš sve je domaće, od maslaca, mesa boškarina, preko sira do povrća koje sami uzgajamo u našem vrtu. Čak i pljukance radimo sami i nudimo ih u varijanti s našim bijelim i crvenim vinima”, kazuje nam Zhan Belay.

Dodaje da je tijekom studiranja u Londonu vodio dva restorana pa i sam ima nešto iskustva u ugostiteljstvu.

Dve vinske linije

“Povijest ovoga dvorca i vina je neraskidiva i zato sam prvo odlučio oživjeti tu stranu priče”, govori nam Zhan Belay pokazujući u istočnom aneksu staru austrijsku bačvu, zapremine čak 28 tisuća litara, svu obloženu staklenim pločicama. Najveća je to bačva ove vrste u Istri, priča nam, pojašnjavajući da ovakav, jedinstveni starinski podrum koji je egzistirao kroz stoljeća, ne postoji nigdje drugdje. Kako kaže, ovdje se proizvode dvije različite proizvodne linije vina.

“Linija Dvorac Belaj je u mom vlasništvu, odnosno proizvodi se od grožđa iz naših vinograda, dok je linija Podrum Belaj linija u vlasništvu obitelji Ivić i proizvodi se od grožđa s Boljunskog polja. Upravo vadimo nešto malvazije i sadimo chardonnay, jer želimo proizvoditi složenija vina. Osim toga imamo i pinot, merlot i malvaziju”, kaže nam Belay, dodajući da su u početku vina razvijali u suradnji s poznatim vinarima – Gianfrancom Kozlovićem i Ivicom Matoševićem, a sada se o proizvodnji brine enolog Toni Batel, koji se inače brine i za predsjednički podrum na Brijunima. Da dobro rade svoj posao, dovoljno govori podatak da su za chardonnay iz 2014. dobili Decanterovu brončanu medalju.

Ukoliko se plan mladog Rusa realizira, dvorac bi uskoro trebao postati jedan od važnih punktova koji će spojiti najbolje što Hrvatska nudi – enogastronomiju, povijesnu i kulturnu baštinu i turizam. Za sada, onaj tko želi uživati u ladnjanskom životu, može to učiniti u degustacijskoj sali i restoranu dvorca Belaj, ili u nekoj od povijesnih tura koje se nude, a uključuje razgled dvorca i okolice. Ovdje se može organizirati i bajkovito vjenčanje koje uključuje svečanost u crkvi te zabavu u velikoj dvorani kapaciteta 250 ljudi.

(Borka PETROVIĆ, snimio: Neven LAZAREVIĆ)

1 komentara na “Potomak poznate ruske obitelji Belay u istarskom ladanjskom dvorcu uređuje 13 luksuznih apartmana”

  1. Anonimno napisao:

    Bit će Belaya! ha ha ha!

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.