Potpisi za referendum prikupljaju se u 27 istarskih mjesta

Pod geslom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” u organizaciji inicijative “U ime obitelji” započelo je prikupljanje potpisa za promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor zastupnika u Hrvatskom saboru. Potpisi će se na oko 2000 lokacija u Hrvatskoj prikupljati do 5. listopada, a Istranima je na raspolaganju 200-tinjak lokacija u 27 gradova i općina.

Na stranicama Inicijative “U ime obitelji” u Istarskoj su županiji navedena potpisna mjesta u sljedećim gradovima i općinama: Bale, Barban, Buje, Buzet, Cerovlje, Grožnjan, Kanfanar, Labin, Lupoglav, Ližnjan, Medulin, Momjan, Motovun, Oprtalj, Pazin, Plomin, Pula, Poreč, Rabac, Rovinj, Savudrija, Tar, Tinjan, Umag, Vodnjan, Vrsar i Žminj, a najbliže potpisno mjesto može se utvrditi pretragom na OVOJ POVEZNICI.

Kako je poznato, potpisima građani trebaju prihvatiti ili odbiti raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava na način da se uvede preferencijsko glasanje (do tri kandidata na listi), smanji izborni prag s 5 na 3 posto, drukčije definiraju izborne jedinice, pristupanje izborima uvjetuje s 3000 potpisa za neparlamentarne stranke, zabrane predizborne koalicije te uvede dopisno ili elektroničko glasovanje.

Ovakvom referendumu i promjena izbornog sustava protive se najveće stranke SDP i HDZ, dio tzv. nevladinih udruga i aktivista, pa i dio medija. Predsjednik RH Ivo Josipović također se u javnim istupima svrstao među protivnike referenduma, iako bolji demokratski običaji podrazumijevaju nemiješanje predsjednika država u vezi s referendumom, kao neposrednim izražavanjem volje naroda.

ipress.hr

1 komentara na “Potpisi za referendum prikupljaju se u 27 istarskih mjesta”

  1. anarchy napisao:

    “Zbog poteškća koje u pojedinim mjestima imamo pri ishodovanju dozvola za mjesta izjašnjavanja i neprekidnim promjenama, privremeno smo isključili pretraživač lokacija.”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.