Potpisivanje Sporazuma o suradnji na ‘‘Kući fresaka u Draguću’’

Svečanim potpisivanjem Sporazuma o suradnji na projektu „Kuća fresaka u Draguću“, danas je u Draguću započela nova faza valorizacije Kuće fresaka od strane potpisnika sporazuma – Istarske županije (Upravni odjel za kulturu i Upravni odjel za turizam), Općine Cerovlje, Turističke zajednice središnje Istre te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Kuća fresaka otvorena je u prostoru stare škole u Draguću 2015. godine, a zahvaljujući projektu Revitas II, koji je bio zajednički projekt Istarske županije i Općine Cerovlje, dok su se kasnije priključili Regija Veneto i Ministarstvo kulture. Budući da je projekt Revitas II završen, od strane Istarske županije inicirano je potpisivanje Sporazuma s partnerima kako bi se priča o freskama Istre ne samo nastavila, već i dodatno obogatila.

Kako je istaknuo istarski župan Valter Flego, zajednički interes svih potpisnika Sporazuma je još jače povezivanje kulture i turizma, razvijanje i profesionalizacija kulturnog turizma te promocija i održivost kulturnih znamenitosti Istarske županije.

„Kuća fresaka i Sporazum koji danas potpisujemo jedinstven je način razvoja jednog kulturno-turističkog proizvoda i primjer drugima kako jačati kulturni turizam“, rekao je istarski župan istaknuvši kako je i samim Master planom turizma Županije upravo kulturni turizam istaknut kao važan segment turističke ponude Istre.

„Naše je opredjeljenje razvijati turizam koji nije ovisan isključivo o ljetnim mjesecima te o istarskom priobalju te koji nam omogućuje ulazak na nova tržišta i stvara nove motive dolaska gostiju. Siguran sam da je Kuća fresaka vrijedan kulturno-turistički proizvod u koji se itekako isplatilo ulagati te ćemo kroz ovaj Sporazum nastaviti obogaćivati njezinu ponudu u još širem smislu“, izjavio je župan Flego dodavši kako je u posljednje četiri godine u samu Kuću fresaka uloženo 2 milijuna kuna.

Načelnik Općine Cerovlje Emil Daus pohvalio je želju svih partnera na projektu Kuće fresaka da se dodatno obogati i zaokruži kulturna i turistička ponuda Općine Cerovlje te istaknuo kako će Kuća fresaka znatno doprinijeti razvoju istraživanja kulturne baštine Istre.

Voditeljica Kuće fresaka Sunčica Mustač, koja djeluje kao zaseban odjel u sklopu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, predstavila je brojne programske aktivnosti koje će se odvijati u iduće dvije godine te naglasila kako je Kuća fresaka otvorena za sve posjetitelje, dok je direktorica Turističke zajednice Središnje Istre Sanja Kantaruti održala prezentaciju na temu kulturnog turizma Središnje Istre.

Po završetku svečanog dijela, sudionici su obišli crkvu Sv. Roka u Draguću pod stručnim vodstvom voditeljice Mustač.

Namjera projektnih partnera je da Kuća fresaka u Draguću djeluje kao Centar za freske koji se vodi kao zaseban odjel pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Kuća fresaka postat će tako centar za istraživanja, zaštitu i prezentaciju zidnih slika na području cijele Istre, kao digitalna baza podataka o svim zidnim slikama, i ostalim umjetninama i spomenicima kulture vezane za lokalitete sa zidnim slikama te kao logistička podrška stručnjacima i znanstvenicima.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.