Potrebna veća izdvajanja za civilnu zaštitu

foto: Tzpazin.hrU povodu Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka, pazinski gradonačelnik Neven Rimanić priredio je prijem za djelatnike i predstavnike pazinskih službi koje su sastavni dio sustava zaštite i spašavanja: županijske Službe zaštite i spašavanja, policije, vatrogasaca, Crvenog križa, HEP-a te predstavnika općina Pazinštine.


Rimanić je naglasio da je na Pazinštini i u središnjoj Istri među svim ovim službama suradnja vrlo kvalitetna, a da ovaj kraj, srećom, pamti svega dvije incidentne situacije većih razmjera: poplavu iz 1993. godine, te nedugo nakon toga izljev mazuta iz Pazinke u Pazinsku jamu.

Voditelj Službe zaštite i spašavanja u Istarskoj županiji Denis Stipanov naglasio je, pak, da je i na razini Istre suradnja interventnih službi izvrsna i uzor je za prenošenje iskustava u druge županije. Na široj razini primjer takve uspješne suradnje bio nedavni slučaj zapaljenja turskog broda uz jugozapadnu obalu Istre. Stipanov je podsjetio na mijene u ustrojstvu i zakonskom definiranju sustava zaštite i spašavanja, kome su na lokalnoj razini od srpnja prošle godine zapovjedna instanca stožeri na čelu s gradonačelnicima, čime je dovršena zamišljena podjela posla u ovom sektoru između države te regionalnih i lokalnih vlasti. Ipak, naglasio je Stipanov, izdvajanja za sustav zaštite i spašavanja trebala bi biti malo veća, pogotovo u opremljenost i edukaciju postrojbi civilne zaštite.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.