Poučno-pješačka staza u Pazinskoj jami pun turistički pogodak

pjama_180.jpgU otprilike godinu dana od otvorenja, oko kilometar dugu poučno-pješačku stazu u Pazinskoj jami obišlo je oko 4.200 posjetitelja, čime su u Muzeju grada Pazina zadovoljni. Od Javne ustanove Natura Histrica, koja brine o 32 zaštićena lokaliteta u Istarskoj županiji, dobili su koncesijsku dozvolu za upravljanje Jamom. Od Uskrsa do kraja svibnja u Jamu se moglo samo vikendom, a od lipnja svakodnevno osim ponedjeljkom, pa je već bilo 1.500 posjetitelja. Ulaznica za posjet Jami vrijedi i za obilazak gradskog muzeja u obližnjem Kaštelu, pa Denis Visintin, ravnatelj, kaže da je lani za 25 posto povećan broj posjeta muzeju.

Od ulaznica je lani prihodovano 80-ak tisuća kuna što je pokrilo plaće triju zaposlenika i marketinške troškove, a nešto je i ostalo.
O novouređenom dijelu staze u Jami i daljnjim planovima novinarima su jučer – nažalost, zbog kiše, u Kaštelu, a ne na samoj stazi – govorili, uz Visintina, Elvis Zahtila, ravnatelj Nature Histrice, i Krešimir Marečić, član pazinskog poglavarstva zadužen za projekt turističke valorizacije Jame, Kaštela, starogradske jezgre i doline Pazinčice. U ovoj je godini 40-ak tisuća proračunskih kuna utrošeno za izgradnju šest mostića, probijanje 100-tinjak metara staze; uređeno je 50 metara drvene ograde, presađeno 25 stabala, koji će biti svojevrsna ograda uz stazu, sanirana je ograda, a iznad stijene poznate kao stopalo bana Dragonje uređen je photo-point i cijela je staza nasuta šljunkom. Radove je obavio Obrt Rigo iz Pazina.
– Staza je već u prvoj godini postojanja polučila uspjeh i postala prepoznatljiva kao turistički proizvod, ne skrivajući zadovoljstvo rekao je Marečić. Istaknuto je da će se ulaganja u cijeli projekt nastaviti, pa je kandidiran za natječaje Ministarstva turizma i međunarodnih fondova.
Nedavno su speleolozi Jamu očistili zahvaljujući europskim sredstvima odobrenim programu »Underground Istria«, dok je Zahtila najavio da se radi i na programu »Underground 2«, za koji će se također tražiti novac iz Europe. Cilj je detaljno istražiti podzemlje Pazinske jame za što će biti oformljena slovensko-hrvatska ekipa biospeleologa, a namjerava se izraditi i speleološki katastar Istre, prvi u Hrvatskoj. U Naturi Histrici se sada radi na DNK analizi biljke primorske kockavice za koju se vjeruje da je hrvatski endem. To je grm koji najčešće raste na zidinama i strmim stijenama, a onaj nađen u Jami bit će uspoređen s onim sa zidina u Puli. Zahtila veli da žele omogućiti organizirane posjete podzemlju, kao i da se još tri jame pripreme za posjet s tim da u njih neće moći svi posjetitelji zbog težine terena. Kada će to biti moguće, ovisi o pazinskim speleolozima i predstavnicima Grada s kojima se, naglasio je Zahtila, jako dobro surađuje.

www.pazinska-jama.com

S. Benić
www.glasistre.hr

3 komentara na “Poučno-pješačka staza u Pazinskoj jami pun turistički pogodak”

 1. Anonimno napisao:

  a bar jedan komentar na ovu vijest, ajde! Da je super da ima posjetitelja, da je bezobrazno jer se naplaćuje pazinjanima…ajde nešto j… vas thompson

 2. Anonimno napisao:

  ma meni ne smeta, ja gren nutra kad se ne naplaćuje

  1. tomcub napisao:

   ma ni meni ne smeta, ja sjednem tamo di piše ‘dozvoljeno psima i židovima’ i niki me ne dira

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.