Povijesno lansiranje stratosferskih sondi iz Vidulini

Nešto više od četiri mjeseca nakon predstavljanja Prvog hrvatskog svemirskog programa u Žminju, ekipa predvođena Marinom Tumpićem iz Astronomske udruge Vidulini jučer je uspješno lansirala čak tri balona punjena helijem koji su redom sadržavali UNICEFovog plišanog medvjedića, digitalni fotoaparat, te kameru.

Plan eksperimenta je bio da se po prvi se puta iz naše zemlje (ali i okolnih zemalja) u područje bliskog svemira (na visine veće od 30 km) lansiraju stratosferske sonde namijenjene specifičim istraživanjima i fotografiranju Zemlje.

“Prvi Hrvatski svemirski program, porijeklom iz Istre, kojeg je inicirala i vodi Astronomska udruga Vidulini pionirski je pothvat u Domovini i na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Pokretanjem i realizacijom ovog projekta Hrvatska ulazi u red visokotehnoloških zemalja, pripadnica takozvanog svemirskog kluba” – kaže Marino Tumpić.

Na mjestu lansiranja u Vidulinima nalazile su se tri stratosferske sonde:

HISTRION-1A – sonda za testiranje s prvim Hrvatskim “astronautom” – malim plišanim medvjedićem koji u bliski svemirski prostor nosi poruke mira, edukacije i suradnje među narodima.
HISTRION-2 – sonda s tehničkom opremom i uređajima za fotografiranje Zemlje iz bliskog svemirskog prostora.
HISTRION-3 – sonda s kamerama namijenjena potpori lansiranja koja će biti postavljena na kontroliranu visinu od 50m iznad mjesta lansiranja.

Pripreme za lansiranje počele su već ujutro kada su se pripremali digitalni fotoaparat, GPS uređaj, kućište za opremu i ostalo. Kako je vrijeme odmicalo, tako su se skupljali i zainteresirani posjetitelji, ččlanovi timova i volonteri. Oko 18 sati sve je bilo spremno za lansiranje, te su se počeli puniti baloni koji su naposlijetku sve tri sonde dignuli u nebo. Iako je put HISTRION-2 balona trajao nešto više od sat i pol, to je bilo dovoljno da s visine od oko 15 kilometara fotografira zemlju.

Voditelj projekta, Marino Tumpić, ocjenjuje projekt vrlo uspješnim i najavljuje sljedeće aktivnosti. Više o projektu, fotografije i opise pročitajte ovdje.

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.