Požar na Tinjanštini: Zbog neodgovornih vlasnika parcela Žužići iznimno ugroženi

pozarJedna od vijesti dana svakako je požar koji je poslijepodne izbio između Tinjana i Baderne. Vatrena stihija nošena na udare jakim jugozapadnjakom brzo je gutala sve pred sobom, a prava je sreća da je požar na vrijeme zaustavljen u svom širenju prema “nezaštićenim” Žužićima. Meteorološke podatke iz Žužići možete pogledati ovdje, a na priloženom grafu primjetno je jačanje vjetra baš u trenucima kada se požar rasplamsao.

Zapravo sreća u nesreći je da je oko Žužići već gorjelo i to prije 3 godine, tako da se vatrena stihija sporije širila prema mjestu što je omogućilo vatrogascima da brzo reagiraju. Ljeto 2012. godine također je bilo jedno od najsuših u povijesti mjerenja što je kao i ove godine pogodovalo velikim požarima na našem poluotoku. Požar je tada prema našim saznanjima krenuo s gotovo iste lokacije kao i danas, te je u vrlo kratkom vremenu “prebacio” cestu Baderna-Tinjan i proširio se na šumu i nisko raslinje. Reportažu spomenutog događaja pogledajte na ovom linku.

Obrasli putevi onemogućavali su vatrogascima mobilnost, a neodržavane parcele tik do mjesta uznemirile su žitelje. Slično je i danas tako da možemo slobodno reći da se ništa nije promijenilo u posljednje 3 godine.

Svakako je nevjerojatno da se u razdoblju velikih opasnosti od požara tik do obiteljskih kuća parcele ne održavaju i da se pušta gusta šikara. Kao što možemo vidjeti iz priloženih fotografija iz Žužići, “bared” se nalazi tik do gospodarskih zgrada i obiteljskih kuća. Riječ je o suhoj travi visine do 120 centimetara i niskom raslinju koje je udaljeno svega pola metra od prvih zgrada.

Ukoliko bi požar zahvatio ovakvu suhu travu i šikaru vrlo vjerojatno bi se vrlo brzo proširio na bližnje zgrade, a onda bi govorili o velikim štetama na imovini i mogućim ljudskim žrtvama. Da li će vlastodršci u Općini i neodgovorni vlasnici odlučiti reagirati tek kada se dogodi neka tragedija ili će preventivno raditi na rješavanju problema, pitanje je.

istramet.com

© iPazin.net portal 2001. - 2024.