Poziv na broj 144 na nacionalnoj razini za hitnu socijalnu podršku osobama u kriznim situacijama

spasitelji-logo2.pngHitna socijalna podrška u kriznim situacijama nova je služba koja djeluje u sklopu Udruge Spasitelji iz Svete Nedjelje. Pozivom na broj 144, koji je aktiviran od 01.listopada na nacionalnoj razini, pruža se pomoć starijim i nemoćnim osobama, nemoćnim osobama bez obzira na dob, osobama sa invaliditetom, osobama izloženim nasilju u obitelji, djeci koja su sama u kući dok im roditelji rade itd.

Ova služba ustrojena je za pomoć onim kućanstvima kod kojih postoji rizik da će se naći u kriznoj situaciji u kojoj je potrebno hitno reagirati i kojima je potrebna brza i učinkovita socijalna podrška.

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001 godine utvrđeno je da u Republici Hrvatskoj ima 44% kućanstava sa samo jednim ili dva člana domaćinstva, od čega veliki broj starijih osoba koji žive na otocima, brdsko-planinskim naseljima i samačkim domaćinstvima u gradovima.

Svrha postojanja ove pomoći je zaštita od rizika psihološke i fizičke naravi za život i zdravlje stare i/ili nemoćne osobe, a njihovim najmilijima davanje sigurnosti da su zaštićeni i u sigurnim rukama dok su oni zbog raznoraznih razloga odsutni ( ako žive odvojeno, dok su na godišnjem odmoru, poslu itd.).

Ovakav sustav socijalne podrške izuzetno je dobro razvijen i funkcionira u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi .

Neke od mogućih kriznih situacija koje pokriva služba Hitne socijalne podrške

Jedna od najčešćih kriznih situacija kod starih i nemoćnih osoba su povrede u stambenom prostoru gdje žive zbog lošije pokretljivosti, padova i ozljeda ( lom noge, ruke, ozljeda kuka i sl.).Povremeno možemo u medijima pročitati ili vidjeti da su neke osobe stradale jer su se ugušile plinom ili dimom ili da su nastradale od upaljene cigarete zbog koje je nastao požar nakon što su zaspale. Moguće krizne situacije su i provala u stan ili kuću, izloženost strahu i šoku, nasilja u obitelji nekog od člana kućanstva itd.

Bitno je napomenuti da ovu uslugu neće moći koristiti svi nego samo one osobe koje odluče biti korisnici Hitne socijalne podrške u kriznim situacijama. Za učinkovitost i brzinu pomoći odlučujući će biti već prikupljeni opći , zdravstveni i socijalni podaci korisnika službe koji će se pohraniti u bazu podataka službe. Na taj način izbjeći će se ona pitanja, koja bi korisnik trebao izreći nekoj drugoj službi u slučaju potrebe, a ujedno se time postiže neophodna brzina reagiranja. Pozivi će se moći aktivirati i u slučajevima rušenja telefonskog uređaja, te pomoću raznih telekomunikacijskih uređaja. Korisnik će službu informirati i o tome koje će sve osobe i institucije agenti pozivnog centra kontaktirati u mogućim nastalim kriznim situacijama.

U praksi to izgleda ovako:

Čim korisnik nazove ili na neki drugi način kontaktira broj 144, agent odmah vidi „ prozorčić“, u kojemu su fotografija osobe koja zove i svi njezini podaci. Ako poželi razgovarati sa svojim sinom, susjedom, liječnikom ili bilo kojom drugom osobom ili institucijom oni je jednim pritiskom tipke u roku od nekoliko sekundi spajaju s traženom osobom. Ako se primi poziv iz doma nekog od korisnika, ali s druge strane agent ne čuje nikakav zvuk, on će automatski zvati onu osobu koju je korisnik naveo da provjeri je li sve u redu.

spasitelj.jpgTreba napomenuti i to da je za ovu namjenu jedna telekomunikacijska hrvatska tvrtka razvila najsuvremenija tehnička rješenja koja su potrebna za funkcioniranje jedne takve službe, a koja integriraju telefonski sustav, radio sustav i geopozicioniranje, te da postoji cijela jedna lepeza uređaja koja su prilagođena potrebi i pomoći za konkretnoga korisnika (za pokretnu, polupokretnu, nepokretnu osobu, osobu s invaliditetom, samca ili bilo koga tko si želi omogućiti sigurnost pod vidom hitne socijalne podrške u kriznoj situaciji).

Ovisno o uređaju minimalna cijena je 2 kn dnevno, a određene skupine stanovništva ostvarivati će pravo na razne popuste za korištenje tih uređaja. Mogući uređaji su npr., privjesak ili narukvica na kojoj je tipka i koja u roku od 4 sekunde aktivira poziv, razni alarmni uređaji koji dojavljuju prisustvo dima, vatre ili plina itd.

Prednosti ove službe su višestruke. Navesti ću samo neke od njih. Većina osoba starije dobi žele ostati u svome poznatom okruženju tj., ne žele biti smješteni u domove za stare i nemoćne osobe ( osim toga postoje veliki problemi oko smještaja u domove, koje sam opisao u jednom od svojih prošlih tekstova). Na taj način postižu se i velike uštede za osobe koje bi trebale biti smještene u dom, kao i za njihovu djecu uzimajući u obzir visoke troškove smještaja ( naročito u privatnim domovima).

hitna-socijalna-pomoc-u-kriznim-situacijama.jpgSlužba je na raspolaganju svojim korisnicima od 0-24 sata , a ovaj projekt u skladu je sa deinstitualizacijom odnosno sprečavanjem smještaja u ustanove. Republika Hrvatska je naime 2007. god., sa Evropskom komisijom sklopila memorandum u kojemu se obvezuje da će razvijati, poticati i podržavati sve programe koji potiču i doprinose deinstitualizaciji.

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.