Poziv na predstavljanje Zaklade za etično financiranje i ebanke

2LAG “Središnja Istra” poziva sve zainteresirane na predstavljanje Zadruge za etično financiranje i ebanke koje će se održati 10. lipnja 2015. u 18 sati u Velikoj vijećnici Grada Pazina.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) vjeruje da je pristup financiranju ljudsko pravo i da profit mora proizaći iz aktivnosti usmjerenih na dobrobit zajednice te da ga treba ravnomjerno raspodijeliti među svim subjektima koji su pridonijeli njegovu stvaranju.

ZEF je pravna osoba osnovana s prvenstvenim ciljem stvaranja preduvjeta za osnivanje ebanke d.d. – prve hrvatske etične razvojne banke.

Ebanka je transparentna, demokratska, solidarna organizacija koja svojim članovima osigurava najpovoljnije uvjete financiranja, kontinuiranu savjetodavnu podršku u poslovanju te aktivno smanjivanje rizika povezivanjem u ekonomske cjeline.

Osnovna razlika između komercijalnih i etičnih banaka leži u činjenici da etične banke mogu, zbog orijentiranosti na dobrobit zajednice, a ne profit, financirat projekte po kamatnim stopama znatno nižim od kamata konkurentskih banaka za sve razvojne projekte. Budući da su pojedinac ili tvrtka ujedno suvlasnici banke, banka je partner koja zajednički sa klijentom ulazi u projekt investiranja te joj je stalo do toga da projekt uspije, a ne štiti unaprijed sebe visokim kamatnim stopama.

Ebanka će financirati projekte realne ekonomije vezane uz (ekološku) poljoprivredu, zelenu energiju, društvena poduzeća i socijalne inovacije, ekološki turizam, proizvodnju i preradu, IT sektor, projekte lokalnih samouprava i civilnog društva i slično.

Pitanja kojima se bave vrlo su aktualna i zanimljiva, rješenja realna i primjenjiva, a ovakav model bankarstva uspješno funkcionira diljem Europe već petnaestak godina.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.