Pravo na pomoć za nabavu obveznih školskih udžbenika preko centara za socijalnu skrb

Iako je već počela školska godina neke obitelji još uvijek muči pitanje financiranja školskih udžbenika. U ovoj općoj besparici i krizi jednom vrlo značajnom broju prosječnih hrvatskih obitelji ova stavka kućnog budžeta predstavlja veliki problem.
Preko medija smo informirani da je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguralo sredstva u visini od 18,5 milijuna kuna za nabavu školskih knjiga onim obiteljima koji su korisnici prava na stalnu pomoć te za onu djecu koja su smještena u udomiteljskim obiteljima.

Cenzusi za ostvarenja prava na stalnu pomoć su vrlo niski i to pravo u pravilu ostvaruju samo one najsiromašnije obitelji u kojima oboje roditelja ne ostvaruje nikakve prihode. No, ono što se nigdje ne može pročitati je to da to nije jedina mogućnost da još neke obitelji ostvare pravo na djelomično ili potpuno sufinanciranje nabave školskih knjiga putem Centara za socijalnu skrb, a koje ne ostvaruje pravo na stalnu pomoć. A takvih obitelji je nažalost dosta.

Tu se radi, na primjer, o onim obiteljima u kojima je zaposlen samo jedan od roditelja, a kojemu je plaća niska, samohrani roditelj sa više djece s niskim prihodom i sl. Takve obitelji pravo na nabavu školskih knjiga mogle bi ostvariti također putem Centara za socijalnu skrb na temelju čl. 77 g . Zakona o socijalnoj skrbi, koji kaže da se jednokratna pomoć u novcu ili naravi može odobriti onim obiteljima koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nisu u mogućnosti podmiriti specifičnu potrebu kao što je u ovom konkretnom slučaju školovanje djeteta tj., kupovina obveznih školskih udžbenika.

Treba napomenuti i to da je Centar dužan provjeriti da li se dio školskih udžbenika može nabaviti razmjenom ili nabavom rabljenih udžbenika po povoljnijim cijenama, kao i na činjenicu da li su pojedini gradovi i županije u okviru vlastitih socijalnih programa osigurali određena sredstva za ovu namjenu, kako ne bi došlo do preklapanja prava.

Šteta bi bilo da to pravo ne ostvare one obitelji koje su zaista u potrebi !

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

© iPazin.net portal 2001. - 2024.