Prebacivanje odgovornosti preko oštećenih šahtova

ŠahtoviOštećeni šahtovi u pazinskoj Ulici 43. istarske divizije već mjesecima stoje nesanirani. Postavljanje vertikalne signalizacije naizgled je zadovoljilo nadležne, no zapravo je posrijedi prepirka između gradskog komunalnog odjela i pulske ispostave Hrvatskih cesta oko nadležnosti nad tom dionicom državne ceste. Obje službe tvrde da saniranje šahtova nije njihova dužnost.

– Prema Zakonu o javnim cestama dužni smo održavati kolnik i prometnu signalizaciju, ali ne i kanalizaciju jer je za nju nadležna lokalna samouprava, dakle Grad Pazin, tvrdi Marinko Šetić, voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta, te dodaje da se tako radi i u svim drugim sredinama u Istri, dok se pazinska vlast od toga ograđuju te im učestalo šalje dopise.

– Imamo previše svojih obaveza da još prihvaćamo tuđe, kaže Kazimir Zović, viši gradski stručni referent za komunalnu infrastrukturu, te dodaje: »Zakon je jasan, osim što se voda dijelom slijeva u oborinsku kanalizaciju, ni jedna cijev nije izravno spojena na gradski kolektor pa je stoga saniranje odgovornost Hrvatskih cesta«. Gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović kaže da se oborinski sustav nije održavao preko dvadeset godina pa smatra da se traži rupa u zakonu da bi se ta investicija prebacila na Grad. Sljedećeg tjedna trebao bi se održati sastanak između vodstva pulske ispostave Hrvatskih cesta i pazinskog komunalnog odjela da bi se utvrdilo čija je odgovornost sanacija navedene ceste, ali i utvrdilo pravilo za buduće slučajeve, kažu u pazinskom odjelu.

Što kaže zakon

U Zakonu o javnim cestama u poglavlju Održavanje javne ceste kroz naselje, članku 19., u drugom pasusu stoji: »Slivnici uz javnu cestu u naselju koji nisu vezani na mjesnu kanalizacijsku mrežu te zamjena i popravak slivničkih rešetki i poklopaca revizijskih okana na kolniku javne ceste održavaju se kao sastavni dio te javne ceste«.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

2 komentara na “Prebacivanje odgovornosti preko oštećenih šahtova”

  1. p napisao:

    na buraju je isto neka škulja na cesti, kad se sa hrvatskeg trga gre prema štranjgi i onaj prvi desni đir. neznan ku se je to saniralo?

    1. Jedi napisao:

      Je, riješeno je u nedavnoj seriji sanacija.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.