Predavanje “Glazba i mozak” u Zajednici Talijana Pazin

Predavanje Glazba i mozakU ponedjeljak, 17.1. u 18:00 održati će se predavanje „Glazba i mozak“ u prostorima Zajednice Talijana Pazin, Dinka Trinajstića 2/1. Predavanje će održati prof. Piero Paolo Battaglini sa Sveučilišta u Trstu.

Od svih umjetnosti, sviranje zahtjeva najpotpuniji oblik vježbanja i za vrijeme stvaranja glazbe, dakle ne samo slušanja, aktivira se i vježba veliki dio mozga. Postoje eksperimentalni dokazi da kod mozga odraslih glazbenika koji redovito vježbaju dugo vremena nastaju, iako male, ipak vidljive promjene.

Danas puno bolje poznajemo mozak nego nekad, čak ga možemo promatrati u radu. Mozak možemo pratiti uživo pomoću sofisticiranih tehnika kao što je na primjer nuklearna magnetska rezonancija koja se obavlja u svim boljim bolnicama. Te se promjene u mozgu vezane uz glazbu odražavaju i na emocije.

Emocije su evoluirale kao oblik komunikacije, a ovise o evoluciji društvenih grupa i vrlo su stare kao psihički proces. U mozgu su emocionalne reakcije smještene u limbičkom sustavu, koji je pod snažnim utjecajem glazbe.

Predavač Pier Paolo Battaglini, neurofiziolog, je profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Trstu, direktor Visoke škole za neuroznanost i kognitivne znanosti Sveučilišta u Trstu, voditelj Studija biotehnologije (smjerovi Biotehnologije i Medicinske biotehnologije), Sveučilište u Trstu. Provodi istraživanja u području neurofiziologije vizuomotornih integracijskih procesa. Znanstvena aktivnost uglavnom je usmjerena na istraživanje neurofizioloških mehanizama koji su u osnovi ljudskih mogućnosti interakcije s okolinom.

Predavanje je na talijanskom jeziku.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.