Predavanje o pčelarstvu na Aljasci

foto: Glasistre.hrManifestacija će se održati 22. i 23. veljače i okupit će četrdesetak izlagača, a među njima i dvostruko više istarskih pčelara nego lani. Danas predavanje o postupku registracije geografskog porijekla za istarski med.


Na trećim Danima meda, koji će se u organizaciji Pčelarske udruge Lipa u pazinskom Spomen domu održati 22. i 23. veljače, predstavit će se četrdesetak pčelara, proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te opreme za pčelarstvo. To je za četvrtinu više izlagača nego lani, a onih iz Istre bit će čak dvostruko više. Manifestaciju su jučer na konferenciji za novinare predstavili pazinski gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Neven Rimanić, predsjednik Lipe Ranko Anđelini te Danijela Družetić Milanović, koordinator projekta AMAMO pri županijskom Odjelu za poljoprivredu.

Tijekom izložbe meda u predvorju Spomen doma te pčelarske opreme, koja će biti izložena u šatoru ispred zgrade, održavat će se i degustacije, demonstracije vrcanja i odvajanja meda u saću, a dodijelit će se i priznanja za najbolje ocijenjeni med i rakiju medicu. Najavljen je i znanstveno-stručni skup sa šest predavanja pčelarskih stručnjaka iz Hrvatske, SAD-a, Italije i Srbije. Anđelini posebno zanimljivim ocjenjuje dolazak vrsnog američkog stručnjaka Josepha Carsona, donedavnog predsjednika Pčelarskog saveza Aljaske, čime se sudionicima pazinskog skupa pruža mogućnost upoznati jedno »sasvim drukčije pčelarstvo«.
Danima meda prethode višetjedne edukacijske aktivnosti i radionice u školama i vrtićima, a na samoj manifestaciji izložit će se i najuspjeliji dječji radovi, slike i skulpture o pčelama i medu.

K tome ovogodišnji Dani meda su kao jedan od osam pilot-projekata uvršteni (te dijelom i financirani) u međunarodni projekt AMAMO, koji Istarska županija i njena Agencija za ruralni razvoj provode u suradnji s nekoliko jadranskih regija Hrvatske i Italije. Cilj projekta je valorizirati baštinu i vrijednosti ruralnog prostora tih regija kroz promociju autohtonih proizvoda, a jedan od vidova te promocije su i sajmovi odnosno gastronomske manifestacije, među kojima su, uz Dane meda, uvršteni i Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, Dani istarskih rakija u sklopu porečke Vinistre, sajam tipičnih proizvoda Gorskog kotara u Skradu, Dani kamenica u Malostonskom zaljevu i još nekoliko izložbi lokalnih gastronomskih proizvoda u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Anđelini je najavio još dva aktualna događaja važna za istarske pčelare. Uskoro počinje pčelarska škola, program koji bi kroz 120 nastavnih sati pčelarima trebao priskrbiti kvalifikaciju zakonski nužnu za obavljanje i registraciju djelatnosti. U prvoj grupi ovu školu, koja se organizira u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, pohađat će pedeset pčelara, a zainteresiranih ima i za iduće grupe. Također, ovih dana počinje i službeni postupak za registraciju geografskog porijekla istarskog meda, koji će uz sve zakonske procedure potrajati dvije godine, a prvi korak je predavanje koje će o ovoj temi održati stručnjaci splitske tvrtke Biotehnicon danas u 17.30 u pazinskom Spomen domu.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.