Predavanje o roditeljstvu u pazinskom vrtiću

foto: Glasistre.hrRoditelji moraju biti voditelji djece kroz život, a ne njihov servis, upozorila je Jasenka Pregrad odbacivši tezu da za roditeljstvo postoje ispravni odgovori, recepti, jer bi cilj roditelja trebao biti odgojiti »svoju« obitelj, a ne »ispravnu«.


Zanimljivo predavanje za roditelje o granicama u odgoju održala je u petak u pazinskom vrtiću »Olga Ban« stručnjakinja za probleme iz domene razvojne psihologije, roditeljstva i odnosa s djecom, zagrebačka psihoterapeutkinja Jasenka Pregrad.
U dinamičnom dvosatnom izlaganju pred četrdesetak okupljenih roditelja zornim je životnim primjerima pokušala razotkriti mane modernog roditeljstva te odrediti roditeljske ciljeve i motivaciju. U uvodnom je dijelu u suradnji s aktivnom publikom rasvijetlila razliku između ciljeva tradicionalnog i modernog roditeljstva. Publika se složila da je cilj većine današnjih roditelja da njihova djeca budu sretna, zadovoljna i uspješna, dok je prije naglasak bio na poštenju, marljivosti i strpljivosti. Redefinirani ciljevi odgoja traže nove odgojne postupke, koje su kroz predavanje predavač i roditelji pokušali otkriti.

– Roditelji moraju biti voditelji djece kroz život, a ne njihov servis, upozorila je Pregrad te istakla da zloporaba moći jest zlostavljanje djece, ali i odsustvo upotrebe roditeljske moći. Odbacila je tezu da za roditeljstvo postoje ispravni odgovori, recepti, jer bi cilj roditelja trebao biti odgojiti »svoju« obitelj, a ne »ispravnu«.

– Vježbanje upornosti i samostalno rješavanje zahtjevnih zadataka kod djece podiže optimizam, samopoštovanje i samopouzdanje te ih priprema na kasnije rješavanje problema u životu, istakla je Pregrad. Istraživanja pokazuju da je izbjegavanje teških osjećaja (ljutnje, tuge i straha) najveći krivac za porast depresije kod djece i odraslih, zato Pregrad odbacuje tzv. »think positive« psihologiju koja sputava takve osjećaje.

Predavanje je održano u povodu 20. godišnjice projekta zdravih gradova te početka ožujka – mjeseca zdravlja djece i mladih.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.