Predavanje prof. emeritusa dr. sc. Ognjena Bonaccija na temu „Otvoreni vodotoci – o obnovi/suvremenoj regulaciji otvorenih vodotoka“

hidrolog_bonnacci3_514260S1U ponedjeljak će se (27. siječanj) u gradskoj vijećnici Grada Pazina u 19 sati održati javno predavanje priznatog hrvatskog i svjetskog hidrologa prof. emeritusa dr. sc. Ognjena Bonaccija na temu „Otvoreni vodotoci – o obnovi/suvremenoj regulaciji otvorenih vodotoka“. Cilj susreta je upoznavanje stručne i zainteresirane javnosti sa svjetskim iskustvima u održavanju vodotoka koji bi se mogli primjeniti i na vodotoku Pazinčice. Predavanje je organizirala građanska inicijativa „Naš Potok“ u suradnji s Gradom Pazinom.

Cijenjeni će stručnjak uz pratnju u utorak obići vodotok Pazinčice o kojem priprema znanstveni rad koji će biti objavljen u svjetskim znanstvenim časopisima, ali i poslužiti novoosnovanom Radnom timu za uređenje Pazinčice za daljnja promišljanja valorizacije Pazinčice.

O predavaču:

Ugledni dr. sc. Ognjen Bonacci bio je voditelj magistarskih i doktorskih disertacija skoro svih sadašnjih sveučilišnih profesora hidrologije u državi i šire te voditelj više od deset nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata iz područja hidrologije i upravljanja vodnim resursima. Jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka iz područja hidrologije krša. Njegova knjiga “Karst hydrology with special reference to the Dinaric karst”, koju je izdao Springer Verlag, služi danas kao udžbenik na mnogobrojnim sveučilištima u svijetu (SAD, Meksiko, Španjolska, Italija, Švicarska itd.).

Utemeljio je i u našu znanstvenu sredinu uveo novi interdisciplinarni predmet ekohidrologiju o čemu je napisao knjigu istog naslova. Riječ je o prvome takvom djelu na hrvatskom jeziku, ali i o jednom od prvih pet izdanih u cijelome svijetu.

Izradio je preko 200 studija i projekata iz područja hidrotehnike i hidrologije te objavio je više od 500 znanstvenih i stručnih radova u vodećim svjetskim i domaćim časopisima pri čemu se veći dio njih odnosi na problematiku hidrologije krša što je prepoznato u svjetskoj znanstvenoj zajednici što potvrđuju stalna i mnogobrojna citiranja njegovih radova.

U ISI Web of Knowledge su njegovi radovi citirani 582 puta dok su u SCOPUS-u citirani 420 puta (do 31. prosinca 2012.). Hrvatski hidrolog Ognjen Bonacci bio je dvije godine (2004.-2006.) predsjednik i zatim dvije godine (2007.-2008.) potpredsjednik “Bureau of IHP (International Hydrological Programme) – UNESCO – Paris” koji rukovodi međunarodnim hidrološkim programom u kojemu rade vodeći stručnjaci svijeta.

Prvi je u svijetu objavio i objasnio specifično ponašanje naglih poplava u kršu te fenomen ograničenog maksimalnog protoka iz izvora u kršu što je od posebnog značenja za funkcioniranje izvora Omble kraj Dubrovnika. Godine 1999. isključen je iz komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš HE Ombla, jer je projektu dao negativno mišljenje s obrazloženjem da se radi o „graditeljskom zahvatu visokog rizika kako s ekonomskog tako i s ekološkog stajališta“ od kojeg nije odustao ni dan danas.

Za svoj znanstveni rad primio je Državnu nagradu “Nikola Tesla” 1988. godine i Nagradu grada Splita 1988. godine. Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost dodijelio mu je 2010. godinu za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u području tehničkih znanosti nagradu za životno djelo.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Naš Potok“

1 komentar na “Predavanje prof. emeritusa dr. sc. Ognjena Bonaccija na temu „Otvoreni vodotoci – o obnovi/suvremenoj regulaciji otvorenih vodotoka“”

  1. Bravo!Gost svjetskog glasa u našem gradu i na našem potoku!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.