Predsjednica posjetila Bina Istru: Završetak Ipsilona i druga cijev tunela može početi početkom 2016.

kolinda_pazin_2015Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u četvrtak Bina Istru, tvrtku koja upravlja i održava najveću istarsku prometnicu Istarski ipsilon i čije je vodstvo najavilo nastavak gradnje, to jest završetak punog profila te prometnice na dionici od Pazina do tunela Učke, uključujući i drugu cijev tog tunela, te istaknulo velika ulaganja u sigurnost prometa.

Predsjednik Uprave Bina Istre Dario Silić izjavio je nakon sastanka zatvorenog za javnost da je tunel Učka siguran, da se mnogo radi na njegovoj sigurnosti, da više od 25 vatrogasaca svaki dan radi na sigurnosti te da se na godinu u redovito i izvanredno održavanje tog tunela ulaže više od 12 milijuna eura.

“Nismo imali nijednu ozbiljnu nesreću zadnjih 20 godina, a čak i da ih bude, vrijeme intervencije je unutar jedne minute”, istaknuo je i dodao da Bina Istra ima vrlo dobra interventna vozila. Istaknuo je kako je riječ o hrvatskom proizvodu, vozilu koje je naručeno i napravljeno prije tri godine, te o investiciji većoj od četiri milijuna kuna. Dodao je da takvo vozilo može prevesti više od 25 osoba, da je posve zaštićeno i da radi čak i na struju.

Više od 10 milijuna kuna u zadnjih nekoliko godina uložili samo u vatrogasce i njihovu kvalitetnu opremu, rekao je.

Na pitanje novinara, Silić je odgovorio kako smatra da je predsjednica Grabar-Kitarović zadovoljna posjetom, da je vidjela da u Bina Istri rade dobar i kvalitetan posao sve ove godine te kao su uložili mnogo truda u sigurnost korisnika.

“Mislim da je predsjednica zadovoljna, rekla je da smo jako društveno odgovorna kompanija koja puno ulaže u lokalnu zajedicu i pomaže razvojnim projektima, tako da mislim da je jako zadovoljna”, dodao je.

Predsjednik Uprave Bina Istre istaknuo je da u toj tvrtki moraju još napraviti dionicu od Pazina do tunela Učke, uključujući drugu cijev tog tunela, te da su na “jako dobrom tragu s ministarstvom da to i naprave”.

Na pitanje novinara u vezi s nastavkom izgradnje Istarskog ipsilona, Silić je odgovorio da je Bina Istra spremna, da ima spremne građevinske dozvole za dionicu Pazin – tunel Učka, čak i za drugu cijev tog tunela te da ima otkupljeno praktički sve zemljište i rješeno financiranje sa Svjetskom bankom i trima komercijalnim bankama.

“Pred kraj smo s ministarstvom da finaliziramo ugovor, pošaljemo u institucije EU na odobrenje, tako da možemo vrlo brzo, praktički nakon Nove godine, početi izgradnju i zaposliti više od 1000 djelatnika i pridonijeti porastu BDP-a”, rekao je.

Na opetovani upit hoće li izgradnja početi, Silić je odgovorio da je Bina Istra spremna, da radi na tome zadnjih nekoliko godina, zajedno s resornim ministarstvom, da je to njezin cilj i da je “tu radi financiranja, građenja i završetka Istarskog ipsilona, uključujući i drugu cijev tunela Učke”.

hina

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.