Video: Predsjednicu u Pazinu dočekala bista Tita i “Bella ciao”

2Obljetnica pobjeda nad fašizmom: Kolinda Grabar Kitarović i Milanović su prije svečane sjednice položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak su nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, piše portal 24sata.hr

Domaćini su na binu postavili bistu Josipa Broza Tita i zapjevali poznatu talijansku partizansku pjesmu ‘Bella Ciao’.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić u svom je govoru osudio micanje Titove biste s Pantovčaka.

– Ocjenjujem da su micanjem Titove biste povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, što remeti zajedništvo i toleranciju. Titovom politikom stvorena je povijesna prekretnica čija je srž u antifašizmu. To je nepobitna istina, pa kome krivo kome pravo – rekao je Ravnić i zaradio gromoglasni pljesak.

Prije sjednice je rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.
– Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe – dodao je Ravnić.

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije nazočnima su se obratili predsjednica i premijer.
– Pobjeda nad fašizmom je povijesna. Naš narod je tih godina pokazao veliku nacionalnu svijest. Pokazali su da je Istra naša i tako će ostati – rekla je predsjednica.

Grabar Kitarović i Milanović su ranije položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka. No, to nisu učinili zajedno nego u razmaku od deset minuta. Vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i Tomislavom Ravnićem.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar Kitarović je i njezin savjetnikom za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

tekst: 24sata.hr

foto: regionalexpress.hr

TV Istra

4 komentara na “Video: Predsjednicu u Pazinu dočekala bista Tita i “Bella ciao””

 1. Mario-Vitorio napisao:

  Kada se čitaju naslovi pojedinih medija na ovu temu može se steći dojam kako se je u Pazinu pokušalo isprovocirati Predsjednicu RH. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo da je Titova bista ili slika sastavni i redoviti dio ikonografije jedne ovakve ili slične manifestacije u Spomen domu ( manifestacije u kojoj sudjeluju) antifašisti i borci NOR-a.
  Bilo je to i za vrijeme Tuđmana, Mesića, Josipovića pa je tako i za vrijeme Grabar-Kitarović. Ništa čudno, ništa neuobičajano i ništa provokativno. Dakle i ništa posebno značajno u kontekstu jedne tako značajne obljetnice.
  Provokacija je došla iz usta druga Ravnića, ali ni na nju se ne treba posebno obazirati. Naime u svojih šezdesetak godina života naslušao sam se njegovih govora prožetih krajnjom isključivošću i negiranjem svega što je izvan Tita i kom. partije.

  Zaključa: po običaju bombastični naslovi bez pravog uporišta u takstu.

  1. istefani napisao:

   Upravo tako, ispada da nije vijest da su Kitarović i Milanović bili u Pazinu i zašto su bili, nego kako “smo im mi pokazali srednji prst” time što se je na svaki spomen Tita pljeskalo. Po meni- sirovo do bola. I od novina, a i od cijele atmosfere na skupu ako je tako ispalo (nisam bio, ne znam). Isto tako je prizemno i jadno (nisam pobornik ni Kitarović ni Milanovića) ali više mi je dosta onih slika po novinama di se urednici /natječu/ tko će staviti Milanovićevu sliku s debilnijom grimasom. Čak i ako je čovjek sklon grimasama, to ne treba potencirati. Ajde da 2-3 puta godišnje u nekom satiričkom listu izađe slika s grimasom, ali ovo što rade je jadno.

  2. Mare napisao:

   Realan i pametan komentar.Napokon!

 2. i ja napisao:

  Da Kolinda i nije došla, isto bi bilo. Portali i tiskovine su ti koji izamišljaju da je nešto nekoga dočekalo. Onda idu komentari tipa provokacije.A zašto bi to bile provokacije. Za one koji nisu čitali ili učili, kome se to sviđalo ili ne sviđalo, Titova bista zaslužuje biti prezentirana u svakom momentu kada je u pitanju NOB. Pitam se, iako smatram da je trebalo biti otpjevano više partizanskih pjesama, koja bi se to pjesma trebala pjevati? Možda da se pozove famozni Thompson?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.