Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio Istarsku županiju i Grad Pazin

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u sklopu posjeta hrvatskim županijama, posjetio je jučer Istarsku županiju i Grad Pazin. Sastanku s premijerom prisustvovali su istarski župan Valter Flego, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Povod posjete premijera Plenkovića je želja da iz neposrednog susreta s čelnicima lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, prikupi informacije o glavnim razvojnim projektima na području Istre, kao i o problemima s kojima se županija, gradovi i općine susreću u obavljanju poslova i realizaciji projekata iz svog djelokruga. Kao nastavak ove inicijative, kojom se nastoji doprinijeti bržem identificiranju i efikasnijem rješavanju ključnih zapreka daljnjem razvoju, premijer je najavio i sastanak Vlade sa svim hrvatskim županima, koji će se održati 19. prosinca 2016. u Zagrebu.

Kao najznačajniji projekti za Istru u ovom trenutku istaknuti su izgradnja i opremanja Opće bolnice u Puli i nastavak izgradnje Istarskog ipsilona. Premijer je istaknuo kako će Vlada nastaviti podupirati kako navedene kapitalne projekte, tako i daljnji razvoj turizma, poljoprivrede, ugostiteljstva, malog i srednjeg poduzetništva i prometne povezanosti na području Istarske županije.

Istarski župan Valter Flego je zahvalio premijeru na dolasku u Istru, na izraženoj podršci za dovršetak izgradnje Opće bolnice i dovršetak gradnje Ipsilona, kao i na pružanju prilike da se u izravnom razgovoru rasprave konkretni projekti i teme važne za Istru i Hrvatsku u cjelini. Župan i gradonačelnici istaknuli su važnost pokretanja procesa sustavne decentralizacije i bržeg stavljanja u funkciju državne imovine, među kojom su posebice istaknute nekretnine kojima se služila Hrvatska vojska, a koje su u međuvremenu izgubile svoju prvotnu namjenu.

Gradonačelnik Krulčić predstavio je premijeru glavne projekte koji su u provedbi ili se planiranju na području Grada Pazina te se zauzeo za reviziju sadašnjeg sustava bodovanja projekata koji se prijavljuju na europske fondove, koji penalizira jedinice lokalne samouprave poput Grada Pazina, na koje se primjenjuje indeks razvijenosti regije u kojoj se nalaze, iako same, uglavnom zbog geografskog položaja i izostanka povoljnih utjecaja turizma, nisu u toj mjeri razvijene.

Sastanku su prisustvovali i saborski zastupnik Anton Kliman, zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić, glasnogovornica Vlade RH Sunčana Glavak, predsjednik županijskog HDZ-a Jurica Šiljeg te članovi Ivan Bubić i Monika Udovičić, u delegaciji premijera Plenkovića, kao i pročelnik Kabineta istarskog župana Duško Kišberi i predstojnik Ureda Grada Pazina Zoran Sloković.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.