Predstava za djecu “Tko je to izumio” gostuje u Pazinu

2U sklopu 16. Dana Julesa Verna koji se tijekom ovoga tjedna odvijaju u Pazinu će gostovati kazališna predstava “Tko je to izumio” Teatra Tirena iz Zagreba. Predstava će se održati u srijedu 26.06.2013. s početkom u 19.00 sati na platou ispred Kaštela. Ulaz je slobodan!

Prije predstave u Kaštelu će u 18.30 sati biti otvorena izložba dječjih radova pod nazivom “Neobično vozilo”. Riječ je o 180 likovnih radova istarskih osnovnoškolaca pristiglim na natječaj koji je provelo Društvo Naša djeca iz Pazina.

Kroz predstavu ‘Tko je to izumio’ djeca na zabavan način uče o važnostima određenih hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest.

Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika.

Cepelin, kravata, termofor, daktiloskopija, brzinomjer, penkala, torpedo, padobran… Ako niste znali da su sve ovo hrvatski izumi, ovo je prava predstava za vas! ‘Tko je to izumio’ je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao.

Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteća brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci. Hoće li Slavoljuba uspjeti sve to naučiti ili se baš i neće proslaviti na testu…?

Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejem i uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. Tekst: Nina Horvat Režija: Frana Marija Vranković Igraju: Petar Cvirn i Sanja Milardović Glazba: Darko Horvat Kostimografija: Petra Dančević Ilustracije: Lana Hudina Izrada scenografije: Davor Breber.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.