Predstavljanje: Društvo likovnih stvaratelja Pazin, LG Galerija Pazin

LG-Galerija-Pazin-440x247Može li se dogoditi da se netko duboko usiječe u živo tkivo kulturne stavrnosti jedne sredine, a da pri tom to radi isključivo iz čiste, gotovo dječje ljubavi prema umjetnosti i umjetničkom izrazu? Organizirano okupljanje likovnih neprofesionalaca u Pazinu započelo je još 1975. godine kada je grupa zaljubljenika u umjetnost i likovnih entuzijasta otpočela kontinuirano organizirati izložbe. Počeci likovnog života u Pazinu sežu još u prva desetljeća XX. stoljeća. Prva izložba organizirana je 1907. g. u Kaštelu, a prikazani su tada radovi likovnih stvaratelja talijanskoga kruga, dok se hrvatski kulturni krug predstavio u Narodnom domu 1913. godine.

Između dva rata, a pogotovo 50-ih i 60-ih također su zabilježene sporadične akcije, ali bez trajne organizacijske forme. Tek 1983. godine Društvo je dobilo prostor od grada, a 21. prosinac, dan kada je otvorena galerija, proglašen je Danom Galerije.

U razdoblju od 1983. do 1993. likovna grupa ima već svoje organe upravljanja, program rada, financijski plan, a dogovorom je odlučeno da će pazinski likovnjaci djelovati u sastavu RKUD-a Roženice kao posebna sekcija. Prvi voditelj likovne grupe, nakon njenog konstituiranja, bila je Marija Velan, nastavnica likovnog odgoja u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“; najafirmiraniji i najaktivniji član Društva tada je bio Tomislav Šen, poznat po svojim pejzažnim akvarelima, a spomenuo bih još Mirjana Rimanića, Miháela Cséplöa, Mariju Ivetić te Roberta Ujčića. Godine 1992. Likovna grupa se osamostaljuje od spomenutog RKUD-a Roženice i od te godine djeluje potpuno samostalno. Mnogim izložbama, kako skupnim tako i pojedinačnim, Društvo likovnih stvaratelja utkalo se duboko u tkivo pazinske kulturno umjetničke scene posljednjih desetljeća.

Trenutno u galeriji svoje radove izlaže jedan od prvih članova društva Ivan Hekić – Janko. Naziv izložbe je „Raznolikost“, a obuhvaća dvadesetak radova iz Hekićevog bogatog repertoara. Ivan Hekić – Janko, prozvan je slikarom istarskog ambijenta, jer je njegova tematika uvijek vezana uz realistične i vjerne prikaze iz svakodnevne stvarnosti Istre. Strastvenom pčelaru, zaljubljeniku u glazbu i prije svega umjetniku mikrokozmičkih tema Hekiću – Janku ovo je bila 19. samostalna izložba.

O radu Društva razgovarao sam s predsjednicom društva gospođom Nadom Putinjom:

– Društvo likovnih stvaratelja Pazin djeluje već više od 20 godina. Što je Društvo predstavljalo nekad, a što predstavlja danas u kulturnom životu Pazina?

Od 1993. godine Društvo djeluje kao samostalna udruga i od te godine možemo govoriti o ključnim promjenama koje su odredile naše daljnje djelovanje. Uvijek smo se trudili slijediti kulturni život grada i u svaki događaj koji se zbivao ugraditi pečat vlastite umjetničke prisutnosti.

– Koji autori, članovi udruge, postižu zapaženije rezultate u svojim izlaganjima?

Naši su članovi uvijek bili skromni i samozatajni ljudi koji su se okupljali isključivo zbog svoje zajedničke strastvene ljubavi spram umjetnosti i umjetničkog izraza. Radilo se uvijek za svoj gušt. Ipak, čini mi se kako zapaženije uspjehe postižu Elvis Berton, Tomislav Šen, Serđo Rigo…

– Koliko Društvo danas organizira izložaba godišnje? Tko sve može izlagati u LG Pazin?

Prošle smo godine u prostorijama Galerije organizirali 18 izložaba. Godišnje kroz galeriju prođe i do 4000 ljudi. Svatko tko želi može zapravo izlagati u našem prostoru, naravno ako se članstvo s time slaže. Od samih početaka organiziraju se dvije skupne izložbe naših članova godišnje (svibanjska i rujanska) koje su na neki način postale tradicija. Imamo i foto natječaj iz kojega je potekla naša foto radionica koja za dan grada Pazina izlaže svoje radove u prostorijama galerije. Uvijek zapravo nastojimo pratiti život grada i sudjelovati u njemu svojim umjetničkim izrazom.

– Surađujete li s drugim društvima u okruženju, institucijama?

Izvrsnu suradnju ostvarili smo s Gradskom knjižnicom Pazin, Udrugom za održivo življenje 5R iz Pazina, festivalom Sedam dana stvaranja, Društvom tjelesnih invalida… Organiziramo također i jednodnevne radionice za građane našega grada. Posljednju takvu imali smo kada smo podučavali zainteresirane polaznike tehnici ocrtavanja salveta, a spremamo još neka iznenađenja u budućnosti.

– Kako se financira Društvo?

Financiramo se od članarine, iz gradskog proračuna grada Pazina te od raznih sponzorstava.

– Izlažu li pazinski autori i u drugim galerijama u Hrvatskoj?
Kontinuirano se izlaže svuda po Istri (Grožnjan, Vodnjan, Krasica, Vižinada, izložbi naive u Vrsaru, Rovinju i Puli), a naši članovi često samostalno izlažu neovisno od Društva. Iako smo likovni neprofesionalci, naša je ljubav prema umjetnosti vrlo profesionalna.

– Koje su dominantne teme pazinskih stvaratelja? Mogu li se njihovi radovi povezati u jednu kronološki i metodološki objasnidbenu cjelinu? Postoje li neke njihove zajedničke poveznice osim same ljubavi prema umjetnosti?

Zbog velikih razlika u svjetonazorima uvijek nam je pravi izazov posložiti skupne izložbe naših članova. Čini mi se ipak kako se ovi stariji članovi poput Ivana Hekića – Janka ili Mihaela Cséplöa više bave realističnim temama, dok mlađi članovi u svoje stvaranje uvode neku vrstu eksperimenta, poput mladog ekspresioniste Davora Vojskovića.

– Što nas sve čeka u bliskoj budućnosti u Likovnoj galeriji?

Već 8. travnja svoje će radove u prostoru galerije izložiti članovi multimedijalne udruge Federico Eventi iz Barija. Nakon toga slijedi mladi svestrani umjetnik Lari Ivančić iz Pazina koji će izlaganje svojih radova popratiti glazbom i stihom, te već spomenuta tradicionalna svibanjska izložba naših članova koja je ove godine posvećena 100-oj godišnjici prve izložbe hrvatskoga kruga održane 1913. godine.

Tekst i foto: Branko Vasiljević

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.