Predstavljanje knjige „Govor Gračišća“ i izlaganje o sjevernočakavskom dijalektu

Jučer se u Ogranku Matice hrvatske Pula održalo predstavljanje knjige „Govor Gračišća“ Alvijane Klarić, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti iz Pazina i članice Predsjedništva Matice hrvatske u Puli. Riječ je o jezičnoj studiji na 256 stranica u kojoj je autorica spomenuti govor opisala na svim jezičnim razinama. Tomu je dodala i pojmovni rječnik podijeljen u trinaest cjelina, koji se sastoji od oko 2000 riječi.

Na istraživanje ju je potakla slaba istraženost toga govora, o kojem nema gotovo nikakvih podataka u dosadašnjoj dijalektološkoj literaturi. Zahvaljujući mladoj lingvistici, njezin je rodni kraj 5. listopada ove godine dobio cjelovitu jezičnu studiju. Cilj joj je bio opisati dosad neistraženi govor te na taj način dati doprinos očuvanju jezične baštine Gračišća. Autorica je u svom izlaganju istakla da se izvorni gračaški govor posljednjih desetljeća sve više gubi, pa je odlučila zabilježiti trenutačno stanje i usporediti u kojim se segmentima taj govor gubi. Jedan od rijetkih koji njeguje izvorni gračaški govor je autoričin otac, Josip Klarić, koji je napisao niz pjesama na gračaškoj cakavici. Neke su od tih pjesama objavljene u knjizi njegove kćeri, a svrha im je da upotpune studiju i da se izvorna gračaška cakavica prikaže na konkretnim primjerima. U ovoj jezikoslovnoj studiji autorica je opisala i povijest Gračišća te njegovu bogatu kulturnu baštinu. Knjigu upotpunjuju autoričine 22 fotografije u boji na kojima su prikazani gračaški spomenici kulturne baštine. Uz autoricu, knjigu su predstavili Josip Klarić i David Ivić, predsjednik Matice hrvatske Pazin koji je bio tehnički urednik knjige. Večer je uveličala Gračišćanka Marijana Širol koja je pročitala nekoliko pjesama o Gračišću.

U drugom dijelu profesorica je održala predavanje o sjevernočakavskom dijalektu, namijenjeno studentima kroatistike, osobito onima koji pišu diplomski rad iz područja dijalektologije. U svom je predavanju profesorica govorila o prostiranju i najvažnijim osobitostima sjevernočakavskog dijalekta. Pri tome se posebno osvrnula na govor Gračišća i na tom govoru pokazala konkretne primjere sjevernočakavskog ili ekavskog dijalekta. Prezentacija se temeljila na njezinoj knjizi „Govor Gračišća“ kojom je dala prilog proučavanju ekavskih govora. Na tom su predavanju studenti mogli dobiti informacije o dosadašnjim istraživanjima spomenutog dijalekta kao i osnovnoj literaturi. Studenti su se aktivno uključili u raspravu te su zajedno s predavačem govorili o povijesti čakavskog narječja i njegovim osnovnim obilježjima.

Kraj programa profesorica je prigodno obilježila powerpoint prezentacijom s fotografijama kulturno-povijesnih spomenika u Gračišću i prigodnom pjesmom ispjevanom na čakavskom narječju.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.