Predstavljanje knjige “La Foiba di Pisino – Pazinska jama” Nerine Feresini

Prezentacijom knjige Nerine Feresini objavljenu ove godine u dvojezičnom izdanju “La Foiba di Pisino – Pazinska jama” u Zajednici Talijana u Pazinu, postavljanjem reljefa na zidu pisaca Pazinske jame ispred Kaštela, svetom misom na talijanskom jeziku te blagoslovom spomenika poginulim Talijanima u Drugom svjetskom ratu proslavljena je stota obljetnica rođenja Nerine Feresini.

Na predstavljanju knjige u prostorijama Zajednice Talijana govorili su njena predsjednica Gracijela Paulović, bivša Feresinina učenica Maria Cliselli iz Udina te urednik knjige u izdanju Edita i novinar Glasa Istre – Davor Šišović. U uvodnoj riječi Paulović je istaknula kako je to prva knjiga u dvojezičnom prijevodu, i rekla je kako se nada da će ova knjiga pokrenuti prevođenje Feresininih djela kako bi ona bila pristupačna širem krugu čitateljstva, kako bi se njen veliki trud valorizirao od strane pazinske javnosti.

– Na taj način Feresini se duhovno vratila Pazinu, ističe Paulović iz njene kratke biografije. Cliselli se u svom podužem govoru osvrnula na Feresininu karizmatičnost ispričavši pojedine detalje iz njihovog zajedničkog djelovanja. Iz velikog broja biografskih podataka, Cliselli je istakla kako se Feresini uvijek osvrtala predano i pedantno prema dokumentaciji koju je istraživala, a u svoja publicistička  djela  je koristila veliki broj izvora i veliki broj stručnjaka. Iznijela je ideju kako se Pazinska jama može kandidirati i kao područje zaštićeno UNESCO-m, naglašavajući specifičnost ovog prirodnog fenomena smještenom ispod Kaštela iz 9. stoljeća. Ova se umirovljena profesorica, rođena u Pazinu koji je napustila 1948. godine, osvrnula na zajedničku sudbinu koju je dijelila zajedno s Feresini, koja je iste godine također otišla iz “srca Istre”, naglašavajući kako su čuvale zajedničke uspomene na životu u ovom malom srednjeistarskom gradu.

Šišović, inače jedan od glavnih pokretača Dana Julesa Vernea u Pazinu, naglasio je važnost Pazinske jame kao jedinstvenog  ne samo prirodnog već i kulturnog fenomena ovom krucijalnog djela prvi put objavljenog 1972. godine. Naglasio je kako je “La Foiba di Pisino – Pazinska jama” vrlo dobro dokumentiran publicistička knjiga, no ne samo prirodan, već i kulturni fenomen, koja i danas pruža vrijedne informacije ra razumijevanje Jame kao dijela ukupne pazinske i istarske baštine. U svom se govoru osvrnuo na istraživanja koja su uslijedila nakon objave ove knjige pritom spomenuvši neka od važnih spoznaja poput otkrića drugog podzemnog jezera te Zelene pećine, nabrojivši istaknute istraživače poput Mitra Marinovića i Drage Opašića – Billyja. Skupu su nazočili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, predstavnica talijanskog konzulata Pierina Fabris i delegacija Famiglie Pisinote na čelu s predsjednicom Lianom Runco.

Prije prezentacije knjige u pazinskoj crkvi Svetog Nikole pazinski župnik Mladen Matika služio je prigodnu misu na talijanskom jeziku. Nakon toga položeni su vijenci na novoj grobnici pazinskog dijela groblja gdje leže ostaci talijanskih i njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata te je najavljeno uređenje kompletnog dijela.

Zidu pisaca prijatelja Pazinske jame uz već spomenutog Julesa Vernea, sad krasi i Nerina Feresini, a reljef u bakru rad Mladena Vasiljevića otkrila je Liana Runco.

Na kraju je uz prigodni domjenak nastupio pazinski Mješoviti pjevački zbor “Roženice”. Predstavljanje knjige održat će se i idućeg tjedna u kući za pisce u sklopu događanja vezanim uz Dane Julesa Vernea.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.