Predstavljen cjeloviti program Dana meda u Pazinu

Na konferenciji za medije održanoj 21. veljače 2017. u Velikoj vijećnici Grada Pazina predsjednik udruge pčelara „Lipa“ iz Pazina Ranko Anđelini i gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić predstavili su cjeloviti program dvanaestih Dana meda koji će se održati u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu 24. i 25. veljače 2017. godine.

Udruga pčelara “Lipa” Pazin, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, u suorganizaciji LAG “Središnja Istra”, Turističke zajednice središnje Istre, Udruženja obrtnika Pazin, organizira međunarodnu prodajnu izložbu pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup DANI MEDA.

Na ovogodišnjim Danima meda predstavit će se više od 100 proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te izlagači pčelarske opreme. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske među kojima je 30-tak izlagača iz Istre, te iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Svečano otvorenje održat će se u petak u 10.00 sati nakon kojega, u 12.00 sati, započinje okrugli stol „Domaće od malih nogu“ usmjerenog na stvaranje preduvjeta za uvođenje novih, odnosno za povećanje potrošnje lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji.

Na okruglom stolu sudjelovat će predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih i lokalnih vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih službi, te lokalni poljoprivrednici i proizvođači hrane koji će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te ukazati na mogućnosti i potencijalne prepreke kako bi se definirali daljnji koraci u ostvarenju cilja projekta.

Prodajnu izložbu prate i četiri stručna predavanja koja su ove godine osobito usmjerena na problematiku krivog deklariranja i patvorenja satnih osnova a održavaju se u subotu 25.veljače 2017. godine.

Istoga dana održavat će se i vođene degustacije meda, točnije pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda pod vodstvom prof.dr.sc. Dragana Bubala sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Raznolik i interesantan program navedene manifestacije, ove je godine obogaćen dodatnim sadržajem – pčelarskim gastro showom, čiji je glavni cilj vrednovanje pčelinjih proizvoda u gastronomiji.

Posjetitelji ovogodišnjih Dana meda, u sklopu “pčelarskog gastro showa”, imat će tako priliku kušati jela poput medene čarolije od boškarina u woku, istarske ledvenice na slatki način uz palentu, slatko u mižolu te prženi kravlji sir s medom i orasima. Slasna jela obogaćena pčelinjim proizvodima, pripremat će u petak 24. veljače profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića Poreč, a u subotu 25. veljače profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin.

Specifičan okus “medenoj čaroliji od boškarina u woku” dat će začini poput soja i vorchester umaka te senf i propolis, slatko u mižolu zapravo je zdrava slastica obogaćena medom, pogodna čak i za dijabetičare. Istarske ledvenice na slatki način jelo je koje će kuhari na licu mjesta flambirati i posluživati uz palentu i marinirane smokve, a kao desert, posjetitelji će moću kušati prženi kravlji sir, poslužen uz orahe i med. Cijena glavnog jela u sklopu “pčelarskog gastro showa” bit će 25, a deserta 15 kuna.

Novitet u ponudi su Prvi dani Mednih delicija u sklopu kojih će u razdoblju od 17. do 28. veljače osam ugostitelja s područja središnje Istre posjetiteljima nuditi delicije autohtone istarske kuhinje obogaćene pčelinjim proizvodima. Atraktivni menu koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna nudit će ugostitelji: Pizzeria Peperone (Pazin), Agroturizam Ograde (Katun Lindarski), Konoba Vela vrata (Beram), Peron 2 (Cerovlje), Konoba Marino (Gračišće), Agroturizam Stara štala (Borut), dok će slatki kutak sa medenim desertom nuditi Hotel Lovac (Pazin) i Pizzeria Rotonda (Lindar).

Ovogodišnji Dani meda pripremili su i novu poslasticu – u suradnji sa VR ChocoArt obrtom za proizvodnju i čokolade i slastica izrađena je “Pazinska medna priča”. Riječ je o visokokvalitetnoj tamnoj čokoladi punjenoj medom, matičnom mliječi i propolisom koji će posjetitelji moći kupiti na danima meda u Pazinu.

Svi ovi noviteti dvanaestih dana meda stavljaju naglasak na upotrebu meda i dugih pčelinjih proizvoda u kulinarstvu i gastronomiji s ciljem veće popularizacije pčelinjih proizvoda i poticanja njihove konzumacije.

Izložba Dani meda je otvorena 24. veljače 2017. od 10:00 do 20:00 sati i 25. veljače 2017. od 8:00 do 19:00 sati. Ulaz na izložbu i sva predavanja besplatan je i otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.