Predstavljen idejni projekt doma za starije i nemoćne osobe

foto: Glasistre.hrIzmeđu naselja Foškići i Rogovići na padini ispod Stancije Godina oko 300 do 400 metara od ceste Pazin – Žminj nalazi se lokacija na kojoj će se izgraditi dom za starije i nemoćne osobe, a koja je ušla i u nedavno usvojene izmjene i dopune GUP-a grada Pazina.

Kliknite za sliku za uvećanje!

O nužnosti gradnje doma govori se već 15-ak godina, a u taj su financijski zahtjevan projekt gradske vlasti jače zagrizle krajem 2005. kada je održana zajednička sjednica poglavarstava Istarske županije i Pazina te dogovorene zajedničke akcije.
Iako je Lešće trebala biti prvotna lokacija, došlo je do promjena. AG studio iz Pazina je izradio idejno rješenje koje je Emil Ivančić nedavno predstavio na Poglavarstvu koje ga je usvojilo te je raspisan natječaj za glavni projekt. Planiran je dom druge kategorije, ali su predviđeni standardi veći od planiranih pravilnicima. Predviđena je izgradnja za 62 korisnika u prvoj te 58 u drugoj fazi s tim da bi se u prvoj fazi trebali izgraditi svi zajednički prostori koji se moraju dimenzionirati za ukupan kapacitet doma od 120 osoba s tim da bi kuhinja i praonica imale nešto veći kapacitet. U stacionarnom dijelu doma planirana su 64 kreveta, u stambenom 36 te još 20 u dnevnom centru.
Građevinska parcela ima više od 10 tisuća četvornih metara.

Planirana je i rekonstrukcija ruševne Stancije Godina za druženja korisnika, posebno za toplijeg vremena.
Dom bi imao podrum, prizemlje i dva kata, a bio bi sastavljen od tri krila koja tlocrtno formiraju oblik izduženog slova Z. U podrumu bi bili garaža i spremište, u prizemlju zajednički i gospodarski prostori te dnevni centar, a na katovima stacionar i smještajni dio. Projektant je predložio faznu gradnju s tim da bi se u prvoj fazi izgradilo prizemlje, a na katovima bi se radilo do rohbau faze. U drugoj fazi bi se uređivao stacionar te završavali katovi, dok je ostavljena mogućnost izgradnje treće faze za dodatne apartmane ili sobe ovisno o potrebama. Moguće je i graditi za tržište posebnu izdvojenu građevinu s apartmanima prilagođenim starijoj populaciji.
U prizemlju su planirani dnevni centar, gospodarski prostori, ambulanta za fizikalnu terapiju, recepcija, caffe bar, knjižnica, kapelica, restoran, frizerski salon i prostor za sjedenje. Na prvom katu stambeni dio sa zajedničkim dnevnim boravkom i čajnom kuhinjom, prostori uprave i stacionara, na drugom stacionarni dio za 32 korisnika te stambeni dio s tim da su neki prostori prilagođeni invalidima, ali i prostori za fitness i razne radne aktivnosti.
Procjena troškova je 38,8 milijuna kuna, ali bez pristupne prometnice (od rotora kod Lovrina) i bez komunalnih priključaka do same parcele. Za gradnju doma treba 29,1, za opremanje skoro 7,7 milijuna kuna, dok su ostalo troškovi projekata, nadzora i uređenja okoliša.

Selvina Benić
Glasistre.h

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.