Predstavljen izborni program Borisa Demarka i pazinskog SDP-a (video)

Kad smo prije nekog vremena odlučili da želimo javno predstaviti svoj izborni program i kandidate s naše liste, znali smo da je to dijelom riskantan potez. Ljudi, opravdano, sve više zaziru od političkih skupova, dosta im je obećanja, okolišanja, umotavanja i ponavljanja političkih fraza.Složili smo se da pred javnost moramo i želimo izaći s programom kojeg doista mislimo ostvariti, koji je realan i moguć. Komunicirat ćemo razumljivo i konkretno. Slušali smo građane i građanke koji su nam se javljali, pažljivo dopunjavali program, sjedili i prošli kroz svaku stavku pitajući se – je li to realno, odakle nam sredstva, kako riješiti problem? Sjedili smo i raspravljali satima.

Iskren i realan program, poznavanje tema i vizije rješenja

Hoće li nam itko doći? Složili smo se da nećemo režirati predstavu na koju će stranačka i suradnička vojska morati doći i pljeskati kako bismo stvarali iluziju podrške. Želimo zainteresiranu javnost, želimo probuditi i ojačati javnost, vratiti interes za zajedničko. Ako i ne uspijemo napuniti dvoranu, neka, postavit ćemo nov standard u komuniciranju s javnosti, možda potaknuti i ostale stranke da učine isto što na kraju dana – svim biračima i biračicama – neovisno o političkom opredjeljenju, može samo koristiti.

Danima smo, vlastitim snagama, bez agencija i stručnjaka, slagali prezentaciju, najprije cjeloviti prikaz mjera po svakom sektoru, a potom smo kroz tri odabrane teme – poduzetništvo, Dom za starije i uređene zemljišne knjige, dublje prezentirali problematiku, naše poznavanje teme i rješenja. Cilj nam je bio dokazati da vodimo računa o cjelokupnom razvoju i životu u Pazinu te da vladamo sadržajem i dubinom.

Podignuli smo ljestvicu političkog predstavljanja

I uspjeli smo. Dvorana je bila skoro puna. Došli su članovi, simpatizeri, zainteresirani. Reakcije su bile pozitivne, a mi smo bili i bile ispunjene ponosom. I na vrlo konkretna pitanja imali smo spremne i konkretne odgovore.

Dan nakon našeg predstavljanja, i IDS je najavio predstavljanje svog političkog programa. Odlično! Na proteklim izborima predstavljale su se samo liste, nije se govorilo o sadržaju, problemima i rješenjima. Politička prezentacija svodila se na letke različitih boja, različitih loga, s imenima na listama. U politički prostor moraju se vratiti teme, mora se moći razgovarati, sučeljavati argumente, propitivati izvedivost. Očito smo podignuli ljestvu političkog predstavljanja.

Dan nakon, kao i uvijek kad se teži boljem, činilo mi se da je i moglo biti još bolje.

Odbacimo averziju prisustvovanja ovakvim skupovima

Postala sam svjesna činjenice da na naše predstavljanje nisu došle mnoge osobe s kojima smo aktivno, s mnogima i na njihovu inicijativu, razgovarali posljednjih tjedana, čije smo ideje i potrebe utkali u program, osobe koje su aktivne u promišljanju grada i koje ga aktivno pune sadržajem, od pojedinaca do udruga.
Potpuno je jasno da ljudi imaju vlastitih obaveza i doista mi nije namjera ulaziti ili relativizirati njihove razloge budući da i sama često ne stižem na mnoga događanja. No, općenito govoreći, željela bih se jednoga dana, na predstavljanju političkih programa i na svim drugim tribinama i javnim raspravama, češće sretati sa svim tim ljudima, zainteresiranima, aktivnima i bez straha ili bojazni od etiketiranja i kalkulacija što će netko reći, misliti ili im napraviti. Jer doći na političko predstavljanje ne znači automatska podrška toj opciji, to samo znači da si zainteresiran(a) za ono što netko priča, problematizira i nudi, da si zainteresiran(a) za budućnost.

Željela bih jednog dana tamo vidjeti i što veći broj zaposlenih u odgojno-obrazovnom sustavu jer bih željela da mi djecu odgajaju i podučavaju osviješteni i zainteresirani, da svojim primjerom pokazuju djeci kako biti aktivan i zainteresiran građanin ili građanka jer to je društvena vrijednost i vrlina bez koje nema ni odgovorne vlasti, ni kvalitetnog života u zajednici.

Voljela bih vidjeti poduzetnike koji neopterećeni time hoće li se nekome zamjerit u radu i pri sklapanju poslova, nameću društveno i ekonomski relevantne teme, prisiljavajući one koji ulaze u političku arenu na konkretna, razvojna rješenja.

Voljela bih vidjeti građane i građanke koji svoje odluke o podršci, glasu i suradnji donose na informiran, racionalan način, građane koji mogu razlučiti što je obećano i napravljeno, koji pozivaju na odgovornost, traže bolji život i jasan smjer za budućnost.

Voljela bih da se svi zajedno manje angažiramo u kuloarima i kafićima, a više javno. To je ujedno i naša zadaća kad budemo participirali u vlasti – podupirati kritičko razmišljanje, građanski interes i hrabrost. Svjesni smo da samo s takvim građanima i građankama ta ista vlast može biti bolja i odgovornija.

Snimka predstavljanja

Hvala svima koji su došli, a u našem transparentnom i otvorenom pristupu pozivamo ostale da pogledaju kompletnu snimku predstavljanja, kažu nam što misle o izloženom, i daju komentare i prijedloge.

Suzana Jašić – nezavisna kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Borisa Demarka na lokalnim izborima 2017. za Grad Pazin

Izvor: raSTEM u Pazinu
Facebook: Suzana Jašić

Nudimo svoja rješenja za sva otvorena pitanja, Glas Istre

1 komentara na “Predstavljen izborni program Borisa Demarka i pazinskog SDP-a (video)”

  1. Anonimno napisao:

    Opaaaa, svaka čast!!!!!

    Spavaš li mirno, Krulčić Renato?!?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.