Predstavljen program 20. Motovun Film Festivala

Osamnaest filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi puta ikada snimljen na samom motovunskom festivalu – to je glavni program slavljeničkog izdanja na Brdu filmova.

„Motovun u svojem programu suvereno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma „Trg“ Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput „Pravog momka“ za Mary Darrena Thorntona ili filma „Rastroj“ Kasije Adamik. Među žanrovskim filmovima ističem epski western „Brimstone“ Martina Koolhovena, u kojem glume Dakota Fanning, Kit Harington i Guy Pearce, te bizarni triler „Bar“ Álexa de la Iglesije. Tu su i filmovi velikih autorskih imena kao što su Claire Denis i Agnieszka Holland, ali i kultnog queer provokatora Brucea LaBrucea, koji će biti jedan od gostiju festivala“, izjavila je jedna od selektorica programa Milena Zajović.

Od danas, program je dostupan na festivalskoj web-stranici, uz jednu napomenu – uz sedamnaest objavljenih naslova, jedno mjesto ostavljeno je za svjetsku premijeru filma koji će biti najavljen sljedećeg tjedna.

„U programu imamo čak dva filma vezana uz Istru i Motovun. „Kratki izlet“ Igora Bezinovića djelomično je snimljen upravo na našem festivalu, a svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu u Rotterdamu. „Beliberi“ Tee Lukač snimljen na nekoliko istarskih lokacija, otkrivajući nam da se ne radi samo o regiji Livija Morosina i Gustafa, nego i o najtvrđoj bazi fanova Justina Beibera, čiju neobičnu supkulturu prikazuje“, dodala je Zajović.

Nemali broj filmova bili su hitovi sezone u svojim zemljama, poput španjolskog krimića „Gnjev mirnog čovjeka“, Raúla Arévala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, ili filma „Heartstone“ islandskog redatelja Guðmundura A. Guðmundssona, koji se smatra jednim od najboljih debija islandskog filma. No, svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere. Uz to, gotovo polovinu filmova u programu MFF-a režirale su žene.

Uz glavni program, najavljena su i dva prateća programa – Island, zemlja partner (ili skraćeno: Istrand) i Izopačena umjetnost 2.0.

„Na Islandu ljudi nerijetko vjeruju u vilenjake, u Istri vjekovima žive legende o dobrim divovima i sigurni smo da će spoj tih dviju bajkovitih zemalja napraviti dobar program. S Islanda nam dolazi puno filmova i ponajveća imena tamošnje filmske industrije“, istaknuo je Igor Mirković, direktor festivala.

Izopačena umjetnost 2.0 propituje nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Ovaj program uključuje desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja.

„Dolaze nam umjetnici i aktivisti od Turske, preko naših prostora, sve do Mađarske, Poljske i Albanije, koji će u otvorenom dijalogu tražiti odgovor na pitanje – postoji li u današnjem svijetu još uvijek neupitna sloboda umjetničkog izražavanja, i kako taj temelj demokratskog društva zaštititi od ideologiziranih nasrtaja“, zaključio je Mirković.

20. Motovun Film Festival održava se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

http://kulturistra.hr/lang/hr/2017/07/predstavljen-program-20-motovun-film-festivala/

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.