Predstavljen projekt „Učim-stvaram-zdravo živim“

Na jučerašnjoj press konferenciji, održanoj u prostorijama Društva tjelesnih invalida u Pazinu, članovi društva predstavili su projekt „Učim-stvaram-zdravo živim“.

Radi se o projektu kojemu je cilj poticanje učenja, stvaranja i kreativnosti te osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokalnoj zajednici i njihovo aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice. Projekt je podržan i sufinanciran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a obuhvaća niz radionica, predavanja, tečajeva i drugih aktivnosti.

Predsjednik Društva tjelesnih invalida Pazin, Gracijano Turčinović u uvodnom obraćanju kazao je kako su zbog nedostatka financijskih sredstava u zadnje vrijeme usporili s aktivnostima pa su odradili samo ono što su uspjeli pokriti. Turčinović je s oduševljenjem predstavio njihovog novog zaposlenika, Nenada Zovića koji je zaposlen preko HZZ-a. „Sretni smo što smo dobili priliku da preko Zavoda za zapošljavanje zaposlimo mladu osobu s invaliditetom“, rekao je Turčinović. Osim njih u Društvu je zaposlena Dara Šuran, koja je također bila prisutan na današnjoj press konferenciji.

-Prošle godine poslali smo članovima društva anketu, da vidimo dali ima interesa za radionice, i odaziv je bio zaista dobar. Veseli nas što su članovi izrazili želju za uključivanjem u radionice, jer na kraju krajeva udruga postoji zbog njih, kazao je Turčinović te naglasio da će organizirati što više radionica, u granicama financijskog okvira.

-Prilikom prijavljivanja projekta tražili smo 240 tisuća kuna, a odobrili su nam 16 tisuća kuna. Sretni smo što je i ovaj put Ministarstvo prepoznalo naš rad, kaže Turčinović.

Još jedan dobri vijest za članove društva je da na realizaciji projekta sutra počinje raditi Irina Ukotić Kivela, koja će biti zadužena za koordinaciju i realizaciju projekta. „Raditi će 4 sata dnevno i nastojati ćemo opravdati dobivena sredstva“ ističu u pazinskom DTI-u.

Projektom su obuhvaćene likovne, literarne, kiparsko-keramičarske, kreativne, ekološke, hortikulturalne i psihološke radionice. Za članove društva biti će organizirani informatički tečajevi i tečaj obrade digitalne fotografije. Predavanja na temu zdravlja, prava pacijenata, korištenja lijekova, zdrave prehrane, higijene, zdravog načina života također će se održavati u sklopu projekta. Sve to biti će realizirano u suradnji sa 16 voditelja koji će biti zaduženi za predavanja i radionice.

U suradnji s Gradskom knjižnicom Pazin, nepokretnim i slabo pokretnim članovima Društva volonteri će jednom mjesečno donositi knjige u njihov dom.

Od aktivnosti koje su predviđene u sklopu projekta, predviđeni su:

– Poludnevni boravak u prostorima udruge, koji osim boravka korisnika u prostorijama Društva uključuje i rehabilitacijsko-rekreativne i sportske aktivnosti te zajedničke posjete javnim sadržajima (izložbe muzeji, kazališta, koncerti…)

-Individualni rad s korisnicima uključuje kontakt sa članovima udruge i dobivanje savjeta glede ostvarivanja njihovih prava i prava na povlastice koje im pripadaju.

Još 60 tisuća kuna za nabavku kombi vozila
Druga tema današnje presice bila je nabavka kombi vozila za potrebe Društva tjelesnih invalida. „Kombi vozilo nam je neophodno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i potreba, a posebno bi nam dobro došlo sada kada se kreće s realizacijom Projekta „Učim-stvaram-zdravo živim“, rekao je Gracijano Turčinović. Radi se o kombi vozilu sa 8 mjesta kojim bi se prevozili članovi društva. Zasad je prikupljeno oko 140 tisuća kuna, a za kupnju kombi vozila procjenjuje se da je potrebno još oko 60 tisuća kuna.Iz društva ističu kako se nadaju da će za Međunarodni dan invalida i u sklopu pazinske pučke fešte „Rim“ uspjeti organizirati još koju humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava za kupnju kombija. Turčinović se nadovezao na lokalne fešte ističući kako se ima novaca za pjevače, a nema za udruge takvog karaktera.

Turčinović je apelirao na gradove i općine koji su im dosad pomagali da dobivanjem 160 000 kuna od ministarstva ne znači da im pomoć više ne treba. „Pomoć nam je itekako potrebna. Mi smo društvo koje broji više od 100 članova i pozivamo sve da se uključe i potpomognu projekt, jer smo voljni to odradit kako treba“; kaže Gracijano. Projekt je prijavljen Ministarstvu uz napomenu kako se očekuje i pomoć lokalne zajednice.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.