Predstavljen projekt “Nedilja u 5 popolne”

fdp_nedilja5_1Kroz sat i pol ugodnog razgovora o starim običajima isprepletenim svirkom, pjesmom i plesom, danas je u prostorijama Folklornog društva Pazin predstavljen projekt “Nedilja u 5 popolne” koji za cilj ima očuvanje kulturne baštine Istre prikupljanjem informacija o starim i zaboravljenim običajima, kako bi se oni dokumentirali i pokušali rekonstruirati.

Ovim projektom pazinski folkloraši izlaze iz okvira ustaljenog mišljenja da je folklor samo pjesme, plesovi i svirka, i proširuje svoje aktivnosti na stare običaje. Nakon “Lupačije”, starinskog običaja berbe i spremanja kukuruznih klipova, obnovili su se starinski plesovi “Cotić” i “Štajeriš”, a ovim se projektom traže običaji s pazinštine, plesni koraci, napjevi i melodije koji postoje samo u glavama ljudi koji su ih u svojoj mladosti proživljavali.

fdp_nedilja5_4

Voditelji projekta, pazinski multiinstrumentalisti Goran Farkaš i Marko Pernić, objasnili su da će se projekt provoditi tokom ove godine, kroz sedam nedjelja, u koje će se vrijeme posjetiti sva veća mjesta bivše općine Pazin. U događanjima će se razgovarati sa stanovnicima, svirati na narodne instrumente, a gdje to bude bilo moguće napraviti radionica kroz koju će prisutni pokušati oživjeti neki od pokazanih plesova ili melodija.

fdp_nedilja5_3

Današnje sugovornice bile su umirovljenice rođene dvadesetih godina prošlog stoljeća koje su se rado prisjeti kako su sve redom u Pazin došle zbog ljubavi, gdje su zatim pronašle posao i privikle se na novi način života. Različite životne priče, privikavanja na novi život u gradu, život pod talijanskom okupacijom, tombola kao metoda kraćenja vremena do polnoćke, pjevanje pjesama uz usnu harmoniku, bile su samo neke od tema o kojima je osmero gospođa rado pričalo.

Važnost očuvanja kulturne baštine kao i edukativni karakter ovog projekta prepoznala je Istarska županija.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.