Predstavljen projekt “Učim – stvaram – zdravo živim!”

Četrdesetak članova pazinskog društva invalida i njihovih gostiju provelo je sunčani nedjeljni dan u ugodnom ambijentu ranča Sv. Mikula nedaleko Sv. Petra u Šumi. Osim druženja, ovo je okupljanje upriličeno s ciljem da se članovi udruge pobliže upoznaju s projektom „Učim-stvaram-zdravo živim!“ koji DTI Pazin odnedavno provodi uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Nazočnima su pozdravne riječi uputili predsjednik udruge, Gracijano Turčinović, te domaćin i član udruge Tihomir Srblin, dok je o samom projektu govorio njegov tvorac, vanjski suradnik DTI Pazin, Dario Brajković.

Projekt „Učim-stvaram-zdravo živim!“ osmišljen je kako bi se osobe s invaliditetom naučile pojedinim vještinama, kako bi iskazale svoju kreativnost i talentiranost u pojedinim umjetničkim granama, te radile na očuvanju i poboljšanju svog narušenog zdravstvenog stanja.

Kroz tečajeve digitalne fotografije i informatike, korisnici će imati priliku upoznati osnove fotografiranja i rada na osobnom računalu.

Organizirati će se i čitav niz kreativno-umjetničkih radionica (likovna, literarna, keramičko-kiparska, ekološka, kreativna, hortikulturna) gdje će svi zainteresirani članovi udruge moći pokazati svoje stvaralačke i umjetničke sposobnosti.

Putem različitih predavanja stručnjaka upoznati će se sa zdravim načinom života, pravilnom upotrebom lijekova, zdravom prehranom, te važnosti sporta i rekreacije.

Dio radionica prisutni su imali prilike i konkretno upoznati. Dalibor Srblin sa svojom majkom Ines, uputio je korisnike u vještinu oslikavanja keramičkih pločica i staklenki, pri čemu su se svojim likovnim talentom iskazali Serđo Jedrejčić i Dalibor Rusac.

Jedna ljubazna supetarska gospođa pokazala je onima koji ponešto znaju, ali i potpunim početnicima osnove kukičanja. Kačkalice se prihvatio i svestrani umjetnik, Mario Voltić, koji izrađuje istarske kažune, ali i razne druge predmete od drva i raznih drugih materijala.

Sva su zbivanja fotoaparatom bilježili Dalibor Rusac, Vilim Močibob i Ester Fatur Grgurić, polaznici tečaja digitalne fotografije.

Uz radni dio našlo se i vremena za zabavu i opuštanje. Talentirana, mlada Supetarka Dona Zović je otpjevala nekoliko pjesama, a pjesmi su se pridružili i prisutni članovi DTI Pazin. Odigrana je i neizbježna partija briškule i trešeta.

Ovaj je susret kao i obično poslužio i za razmjenu iskustava i ugodni razgovor među članovima Društva. Za ukusan ručak, fažol i kobasice s roštilja, odgovoran je bio domaćin Pepo Srblin, koji se sa suprugom Ines potrudio da svi provedu ugodan, zabavan, ali i edukativan dan, javljaju iz DTI.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.