Predstavljen Projektni zadatak za izradu Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice

Dana 15. lipnja 2016. godine u dvorani Istra Spomen doma u Pazinu održana je javna prezentacija Projektnog zadatka za izradu Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice na kojoj su bili nazočni vijećnici i Gradonačelnik Grada Pazina, djelatnici Gradske uprave, vijećnici i Načelnik Općine Cerovlje i  zainteresirani građani.Projektni zadatak za izradu Plana očuvanja i valorizacije sliva Pazinčice izradila je tvrtka Bieco d.o.o. iz Rijeke koja je za tu potrebu angažirala grupu stručnjaka iz raznih područja koji su i prezentirali isti.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića i načelnika Općine Cerovlje Emila Dausa,  započelo se s prezentacijom Projektnog zadatka.

U prezentacijama istaknuti su ciljevi koje se želi postići izradom Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice kao i detaljna pojašnjenja vezana za hidrologiju i hidrogeologiju, turističku valorizaciju, poljoprivredu i šumarstvo, specifičnostima zaštićenih područja u slivu te važnosti kakvoće vode u Pazinčici.

Plan očuvanja i valorizacije sliva Pazinčice trebao bi biti jedinstveni dokument koji će u faznoj realizaciji obraditi sve ciljeve navedene u Projektnom zadatku, a to su:

dobiti jedinstvene baze podataka (flora, fauna, arheološki i paleontološki podaci, geološki i hidrogeološki podaci, kulturno – povijesni podaci, ekološki podaci, vlasništvo, prometni podaci …) sa svim poznatim podacima i istraživanjima na tom području,

istražiti sve prirodne i kulturne vrijednosti područja,

definirati korake zaštite okoliša: tla, vode, živog svijeta,

definirati  stručne  mjere  i  zahvate  u  svrhu  osiguranja  stalnog  vodostaja  u Pazinčici tijekom cijele godine, radi očuvanja bioraznolikosti i vodopada na Zarečkom i Pazinskom krovu kao atraktivne turističke ponude kroz cijelu godinu,

predvidjeti mjere i zahvate koji bi štete od pojave poplava i utjecaja bujičnih voda te erozije tla sveli na najmanju moguću mjeru,

predvidjeti mogućnost obnove starih mlinova,

predvidjeti mogućnost obnove kupališta na Pazinčici,

predvidjeti korištenje prostora za sportski ribolov, sport i rekreaciju (pješačke staze, biciklističke staze, slobodno penjanje…),

predvidjeti sprječavanje onečišćenja vode u vodotoku Pazinčice (vodom s poljoprivrednih površina, oborinskim vodama iz prometnica, otpadnim vodama iz domaćinstava i industrije ..),

osmisliti razvoj ekološke poljoprivrede,

osmisliti glavne smjernice razvoja turizma,

osmisliti edukacije korisnika prostora sliva Pazinčice u cilju zaštite i pravilne valorizacije prostora na ekonomski održiv način.

Nakon prezentacije uslijedila je rasprava odnosno pitanja nazočnih vezano za  Projektni zadatak, njegovu realizaciju odnosno izradu Plana  te nejasnoća o zaštićenom području ekološke mreže, na koja su odgovore davali izrađivači Projektnog zadatka, Gradonačelnik Grada Pazina i Načelnik Općine Cerovlje.

Zaklljučak je da je Projektni zadatak detaljan i sveobuhvatan te da će se nastojati realizirati izrada Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice u što kraćem roku po fazama, a sukladno mogućnostima financiranja. Slijedi upućivanje Projektnog zadatka u proceduru usvajanja na Gradsko vijeće Grada Pazina i Općinsko vijeće Cerovlja.

Projektni zadatak za izradu Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice dostupan je javnosti na Oglasnoj ploči mrežnih stranica Grada Pazina.

pazin.hr

1 komentar na “Predstavljen Projektni zadatak za izradu Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice”

 1. kamuz napisao:

  Preopćenit dokument nikakvog posebnog sadržaja. Čak i za projektni zadatak potpuno neupotrenljiv kao i većina studija koje presdstavi vodstvo Grada.
  A dosta podsjeća na vec ranije objavljivanje radove pa imam dojam da su takav isti rad mogli napraviti srednjoškolci koji radove uglavnom pišu tehnikom copy paste sa interneta.
  Koji su to stručnjaci angažirani od strane Bieco-a?
  Uglavnom jadno i nije baš da se time treba hvaliti.
  Pitam se da li su ga oni koji su ga predstavljali uopće pročitali? Da jeste ne bi se toliko njime preseravali.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.