Predstavljen SF roman Damira Hoyke »Xavia«

hoyka-001.jpgFunkcija znanstvene fantastike je da nas pripremi za skoru budućnost, da ne ostanemo skroz šokirani kad nam se jednom pred vratima pojavi klon, kazao je u petak na književnoj večeri u Gradskoj knjižnici –  Damir Hoyka, autor znanstvenofantastičnog romana »Xavia«.

Inače profesionalnog fotografa na književni je prvijenac nagnao »zov koji svatko u nekom trenutku života osjeti.« Hoykin roman bio je inspiracija za razgovor autora i moderatora Davora Šišovića o piščevoj motivaciji, budućnosti čovječanstva u potencijalnom suživotu s umjetnom inteligencijom, svrsi znanstvene fantastike i umjetnosti općenito.

»Umjetnost mora biti revolucionarna, odnosno prava umjetnost mora konzumenta inspirirati na pozitivnu promjenu u sebi. Ona možda nije vidljiva u samom početku, ali se može zakotrljati kao snježna kugla te utjecati na svijet koji tako napreduje «, kazao je Hoyka te istakao da umjetnik mora biti odgovoran prema društvu te stoga on u knjizi nagoviješta budućnost koju je sam spreman prihvatiti. Vjeruje kako će sljedećih trideset godina biti najvažnije za čovječanstvo koje se nalazi na ključnoj civilizacijskoj točci u kojoj može mnogo toga »zeznuti« ili riješiti.

Stoga, u knjizi čija se radnja događa 2039. godine nudi izum kojim se rješavaju problemi čovječanstva, jer uloga je pisaca da »posiju neku ideju nadajući se da će jednom proklijati«. Kako bi roman bio znanstveno zamisliv tijekom dvogodišnjeg pisanja konzultirao se sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Pozitivne reakcije čitateljske publike i »zaraženost« književnošću potiču ga da nastavi s pisanjem, pa već najavljuje novi roman.

A. Dagostin, Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.