Predstavljen sustav najma električnih bicikli u Pazinu

„Pazin bike“ naziv je novog sustava za iznajmljivanje i popravak električnih bicikli koji je Grad Pazin postavio u samom centru grada Pazina, uz potporu Ministarstva turizma i Turističke zajednice središnje Istre. Sustav je danas, 02.08.2019. uveden u rad za korištenje krajnjim korisnicima – građanima i posjetiteljima Pazina.

Sustav uključuje energetski neovisni sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikli korisnicima (e-bike share) sa dodatkom usluge male servisne stanice za bicikle (bike point) i informativne stanice za sve cikloturiste i druge posjetitelje.

Novi sustav koji predstavlja dodatnu turističku ponudu u Pazinu ali istovremeno promiče zelene tehnologije predstavili su gradonačelnik Renato Krulčić, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, direktorica Pazin sporta d.o.o. zaduženog za upravljanje sustavom i Kristijan Ivančić, predstavnik UTE d.o.o.- tvrtke koja je sustav postavila.

Potpora ministarstva turizma RH i turističke zajednice središnje Istre

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić istaknuo je na predstavljanju sustava medijima kako je ministarstvo turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, projekt uspostave e-bike stanice sufinanciralo iznosom od 107.900,00 kuna, dok je Turistička zajednica središnje Istre uspostavu sustava sufinancirala nabavkom e-bicikli iznosom od 40.000,00 kuna. Preostala sredstva osigurao je Grad Pazin. Sveukupna vrijednost investicije, od izrade projektne dokumentacije do nabavki bicikli i puštanja sustava u rad, iznosi 300.000,00 kuna. E bike share/point u Pazinu čini prvi javni sustav za iznajmljivanje e-bicikli u Istri postavljen izvan sustava priobalnih turističkih središta.

Razvoj Istre kao destinacije za biciklistički te općeniti aktivni (outdoor) turizam jasan je prioritet razvoja u trenutnom i budućem razdoblju. Aktivni turizam jedan je od glavnih turističkih proizvoda područja Središnje Istre te je krajolik i teren unutrašnjosti optimalan za razvijanje cikloturizma i popratnih sadržaja.

Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre navela je da je Turistička zajednica središnje Istre je, odlukom Turističkog vijeća, financirala nabavku tri od ukupno četiri električne bicikle koje će biti na raspolaganju građanima i posjetiteljima Pazina. Osim sustava iznajmljivanja servisna stanica sadrži i zaseban punjač za privatne bicikle posjetitelja koji je kompatibilan sa drugim punionicama postavljenima na području (središnje) Istre. E –bike punionice u okolnim mjestima središnje financirala je Turistička zajednica Istarske županije i jedinice lokalne samouprave s ciljem daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije.

Pazinska će stanica upotpuniti postojeću mrežu i time osigurati cjeloviti sustav kako bi korisnici nesmetano mogli koristeći električne bicikle posjetiti različite lokacije središnje Istre. Tome pridonosi i karta biciklističkih puteva na području središnje Istre koja je izrađena u sklopu projekta sufinanciranog iz EU fondova pod vodstvom LAG-a Središnja Istra. Mapa osim staza ima obilježene i glavne atrakcije za posjetitelje, od kulturnih i prirodnih znamenitosti pa sve do ugostiteljskih i smještajnih objekata. Informacije o cikloturističkim turama, e-bike stajalištima i punionicama iz čitave središnje Istre, prirodnim i kulturnim atrakcijama i baštini ovoga područja te gastronomskoj i drugoj ponudi koju središnja Istra nudi doprinijet će i boljoj cirkulaciji posjetitelja, te razvijenosti područja i većoj turističkoj potrošnji, odnosno generalno razvoju poduzetništva i ugostiteljstva u turizmu.

Usluge sustava – najam, punjenje i popravak električnih bicikli u centru grada

Vlasnik sustava i opreme je grad Pazin koji je upravljanje sustavom povjerio Pazin sportu d.o.o. čija je direktorica Samanta Grizila predstavila usluge koje pruža sustav. Korištenje sustava je u cijelosti automatizirano pa će se korištenje i naplata provoditi skeniranjem QR koda i kartičnim plaćanjem putem pametnih telefona i/ili pilona koji je postavljen na stanici. Pilon je kućište s monitorom osjetljivim na dodir koji služi za pregled raspoloživih mjesta i bicikala, unos koda za jednokratnu uporabu te  pregled općih informacija o sustavu.

Sustav je opremljen sa četiri MTB bicikle a iznajmljivanje će se vršiti ove godine od kolovoza do kraja listopada, a od naredne godine već od travnja, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Sustav za iznajmljivanje bit će dostupan svaki dan od 6 do 20 sati, dok će se iznajmljene bicikle na sustav moći vratiti 24 sata dnevno.

Uvedene su tri tarife za iznajmljivanje bicikle: 1 sat 20,00 kuna, poludnevno (7 sati) 120,00 kuna i cjelodnevni najam (14 sati) 200,00 kuna. Sustav u svom stražnjem dijelu ima i malu servisnu stanicu opremljenu sa postoljem za bicikle, alatom za sitne popravke i zasebnim punjačem. Servisnu stanicu moći će, bez naknade, koristiti privatni vlasnici mehaničkih i električnih bicikala.

Automatizirani sustav iznajmljivanja i naplate

Kristijan Ivančić, predstavnik UTE d.o.o. koji je izvođač postavljanja i opremanja same stanice prezentirao je način rada sustava za iznajmljivanje. Korisnik se može registrirati za korištenje sustavom direktno na lokaciji Pazin bike terminala putem QRPay koda. Ukoliko se korisnik registrira za korištenje sustavom direktno na lokaciji Pazin bike terminala putem QRPay koda, potrebno je prvo skenirati (očitati) QRPay kod koji se nalazi na pilonu.

Način skeniranja (očitanja) ovisi o vrsti mobitela i tehnologiji koju isti primjenjuje (skeniranje putem aplikacije za slikanje (fotoaparat), QRPay kod čitač aplikacija i sl.). Nakon što je korisnik skenirao (očitao) QRPay kod za električni bicikl, slijedi daljnje upute za registraciju (ime i prezime korisnika, e-mail, mobilni telefon, lozinka, broj kreditne kartice). Nakon što je izv ršeno plaćanje korištenjem WSPay sigurnog sustava za naplatu kartica, korisnik dobiva alfa-numerički kod za vožnju koji zatim ili utipka na pilonu i odabere željeni slobodni bicikl ili skenira QR kod na željenoj bicikli, utipka i otključa biciklu korištenjem mobitela. Nakon toga, korisnik može izvaditi bicikl sa postolja i voziti.

Električni bicikli imaju autonomiju 40 do 70 kilometara, ovisno o tipu vožnje i terenu. Sustav mogu koristiti punoljetne osobe. O ispravnosti sustava i bicikala brinut će Pazin sport d.o.o. a Opći uvjeti i cjenik javno su objavljeni na web stranicama https://www.pazin-sport.hr/objekti/e-bike/.

28 komentara na “Predstavljen sustav najma električnih bicikli u Pazinu”

 1. emozak napisao:

  znači,grad pazin je za ovu debilanu iskeširao oko 150000 kuna?
  fora

  1. Anonimno napisao:

   populističke fore koje će donest bilo koji glasić na idućin izborima nemaju cijenu

   ne kužin ča jedan Grad ima s tin, tako nešto more i mora postavit i nudit neka privatna firma (pazin sport se ne računa)

   a kad Grad pitaš tričarije kao ča je recimo jedan pišljivi laptop za neku udrugu, onda se to ne more realizirat, jer očito ne bi imalo toliku medijsku pažnju

 2. Anonimno napisao:

  Mores to gledat tako
  a
  mores i tako da je za nesto ca vrijedi 300.000 Pazin dobi za 190.000 ili 150.000.

  1. Anonimno napisao:

   pa jeben vas financijski blesave – nije grad DOBI nego KUPI sa NAŠIN šoldima

   da su sve 4 u pogonu svaki dan cijeli dan trebalo bi 6 meseci da se isplati a to je nemoguće trebat će godine prije će ih pokrast ili razbit nego se to isplati

   fora je imat to u ponudi grada ali ne na naš trošak dok je grad u minusu i ima drugih prioriteta

   to bi moga PAZIN SPORT kad bi bija profitabilan a ne trajno u gubitku

   inače jedino privatna investicija

   1. Anonimno napisao:

    ako cemo gledat ‘prije ce ih pokrast ili razbit’ onda najbolje da nis nemamo i nis ne delamo,
    bicikle se nece isplatit brzo a da je isplativo u 6 miseci, bi neki privatnik vec to napravi.
    grad ni taj da dela profit grad ni ne smi delat profit
    ovo je sadrzaj za turiste i domace koji smo dobili u gradu uz pomoc ministarstva turizma

    1. Anonimno napisao:

     a-ha, kužin: da je isplativo bi dela privatnik, a kad ni isplativo, odnosno kad se dela s gubitkon, na račun svih nas, onda to dela grad

     genijalan poslovni model, imate još koju tako dobru ideju za spalit naše šolde?

     1. Anonimno napisao:

      ni dječji park ni isplativ ni javna rasvjeta ni isplativa ni košnja trave nije isplativa ni konceert za rim ni ispativ itd.

     2. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

      uspoređivat dječji park, javnu rasvjetu i košnju trave sa e-bičikletama je smiješno. ako već želimo turizam 150.000kn se moglo uložit za uredit koji wc na zarečkom kojeg promoviramo, a ne da nam turisti (ili domaći) puštaju maramice po okolnim boškama. parking i prilazi su potpuno neprimjereni, često zakrcani sa smećem. ili ako promoviramo samanj, nakon ča se turisti gube u gužvi po pazinu da anke ča vide i iskuse, a ne da im se guraju štrace iz turske i kine pod turističku atrakciju. je ki pita te turiste na izlazu ča su vidili i kupili i da li su zadovoljni? uz malo sreće su pojeli sladoled poli makedonca i to je to. bolje nič ne delat nego ovakve gluposti.

     3. Anonimno napisao:

      jos najbolje da mi ljudima na samnju govorimo ca ce prodavat – e to je smijesno

     4. Anonimno napisao:

      uredit wc pa da ga uniste u jednu noc kao ca su poskidali tabele i kao ca su napisali ‘turist go home’?

     5. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

      za 150.000kn se da potaknut dio namjenjen turistima u lipnju, srpnju i kolovozu. ovo ča je sad je štupideca promovirat. ne bi me iznenadilo da još i to plaćaju. kao ča se i zarečki promovira sa lipin slikama, a onda turisti dojdu – nema nijednog sadržaja, vode ni, škovace i neuređeno svuda okolo, i često razočarani gredu ća. turizam na naš način. magari, ovo je neki novi nivo. ponudit nič, pobrat nič. forši da puštimo barem jenu škatulu di moru puštit eure već kad su prišli. e-bičikleta je samo vrhunac kruletovog bezidejnog pazina, tapkanja u prazno.

     6. Anonimno napisao:

      nemojmo se zavaravat – ni Krule dobi ideju za bičiklete

      nego je bilo obratno, kao i inače u takvin situacijama – dobavljač se najavi, prezentira i ponudi, ovima se to zapježalo, i onda su kupili

     7. Anonimno napisao:

      Potez u rangu onega rugla od USB punjača pred Spomen domon, koji očekivano niki ne koristi, oblijepljen je selotejpon, i jedina svrha mu je da predstavlja simbol lomače za naše šolde i njihova populistička izdrkavanja.

     8. 777_modem napisao:

      preveć je turista na zarečken, ono je katastrofa, i bolje da nema tabela… i neka si greju doma, da. treba skrit i spasit zarečki od te plastike, maramica i kremi za suncanje

     9. Anonimno napisao:

      slazen se
      prevec je turista i u pazinu a u istri na obali pogotovo
      u dalmaciji da ne govorimo
      treba in zabranit da dojdu

     10. Anonimno napisao:

      Previše je vas pazinjana na zarečkom, gori ste od turista. Zarečki samo zarečanima.

  2. Njiva rules napisao:

   Zarecki i i ispumpavanje vode samo Zarecanima

   1. Anonimno napisao:

    Zarečani imaju pravo na Zarečki koliko i Pazinjani u centru na javni parking ispred svojega ulaza – nikakvo ekskluzivno i veće od drugih.

    1. Anonimno napisao:

     naravno, ali vi pazinjani bi tjerali turiste sa zarečkog, a ne vidim u čemu ste vi manje turisti na krovu od nekog nizozemca

     1. Anonimno napisao:

      ne generaliziraj, “neki” nisu “svi”

 3. Anonimno napisao:

  ako cemo da turisti nastave nosit solde onima ki imaju vile i apartmane
  (a onda dio tih soldi ostane i u pazinu)
  onda nesto tin turistima moramo i ponudit

  1. Anonimno napisao:

   apsolutno

   ali ne u režiji grada s našin šoldima

   1. Anonimno napisao:

    forši su to šoldi od paušala iznajmljivača ako ćemo tako gledat
    pa je onda logično da se ulože u tako nešto

 4. Anonimno napisao:

  5. 8. fešta, grad pun turisti, bičikleta – nema

  zač? ča to znači da će se iznajmljivat samo u njihovo radno vrijeme ili ča?

  bravo za “poduzetnički” duh

 5. Anonimno napisao:

  Zašto ne ponudimo turistima zvonik kad voliju slikat imali bi jednu lijepu uspomenu grada s visokega ali naravno uz jednu lijepu pristupačnu cijenu…..

  1. Anonimno napisao:

   A ki bi ubira lovu?

 6. Anonimno napisao:

  Čera, nedelja, sred osmega meseca, špica sezone – sve četiri bičiklete parkirane, nekorištene

  ludilo od navale i love

  iman još ideja kako grad more neisplativo utuć našu lovu, besplatno dajen savjete

 7. Anonimno napisao:

  Neka zaposle sezonca i da dela od 11-19 to bi se više isplatilo nego biciklete…..

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.