Predstavljena disertacija biskupa Juraja Dobrile “De Confessione sacramentali”

Knjiga biskupa Juraja Dobrile “De Confessione sacramentali”, koja je ujedno bila i njegova doktorska disertacija predstavljena je danas na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Govoreći o knjizi ravnatelj Državnoga arhiva u Pazinu Elvis Orbanić podsjetio je da se ove godine navršava 200 godina od rođenja, po mnogim povjesničarima, najvažnijega Istranina ne samo 19. stoljeća – biskupa, dobročinitelja, političara, nakladnika, prosvjetitelja i čovjeka neprijeporno velikog srca: Jurja Dobrile.

Napomenuo je kako je Državni arhiv u Pazinu 2009. pokrenuo projekt identificiranja, evidentiranja i prikupljanja arhivskog gradiva Jurja Dobrile te dopunskih izvora za proučavanje njegovog života i djelovanja. “U sklopu spomenutog nastojanja pribavili smo i presliku Dobriline doktorske radnje koju je obranio na Višem institutu za obrazovanje svećenika pri sv. Augustinu (Augustineum) u Beču 1842.”, rekao je dodavši kako je sad objavljen Dobrilin doktorski rad u prijepisu i prijevodu s latinskog predloška.

Podsjetio je i kako se izvornik čuva u Knjižnici katoličke i evangeličke teologije u Beču te dodao kako su objavili i uvodne studije, koje imaju za cilj teološki kontekstualizirati disertaciju te pružiti uvid u cjelokupno javno djelovanje Jurja Dobrile. Knjigu je objavio Državni arhiv u Pazinu. Juraj Dobrila (Veli Ježenj, 16. travnja 1812. – Trst, 13. siječnja 1882.) bio je istaknuti biskup, tiskar i dobročinitelj iz Istre te preporoditelj istarskih Hrvata.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.