Predstavljena nova knjiga dr. Slavena Bertoše

2“Austrougrska Istra je više historiografsko pomagalo nego suvremena činjenica, dakle pogrešan pojam koji se najviše odnosi na Pazinsku knežiju, prostor od Trsta do Voloskog, a to je ustvari skup posjeda kuće Habsburg i ne radi se o jednoj cjelini koja nikada nije nikada u svijest lokalnog stanovništva.

On je bila vlast nad ljudima i dobrima na teritoriju koji je bio podijeljen na mletački i austrijski utjecaj i koji se međusobno nadmudrivao kako pridobiti podanike za svoje poreze”, istakao je između ostalog dr. Robert Kurelić na predstavljanju najnovije knjige dr. Slavena Bertoše “Migracije prema Puli – Primjer austrijske Istre u novom vijeku”.

Tu toliko potrebnu monografiju koja je nedostajala u povijesti novog vijeka Istre i Pazinske knežije, koja je bila na neki način zapostavljena i nedovoljno znanstveno obrađena, izdali su zajednički Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin, Sveučilište Jurja Dobrile Pula i Državni arhiv u Pazinu u Maloj biblioteci, sv. 6 pod uredništvom prof. Josipa Šiklića.

On je istaknuo da je ovo treća knjiga na kojoj su zajedno surađivali, a četvrta se očekuje do kraja godine. Šiklić je posebno naglasio da je problem migracija o kojima autor piše u ovoj knjizi do sada sustavno obrađivala dr. Lovorka Čoralić, koja je uz dr. Franju Šanjeka i jedna od recenzentica knjige.

Rektor pulskog sveučilišta dr. Robert Matijašić, kao i ravnatelj pazinskog Arhiva dr. Elvis Orbanić, posebno ukazuju na činjenicu da je dr. Bertoša iscrpno obradio matične knjige Pule i to od 1613. do 1817. koje su izvor za građu i vrelo spoznaja kako se živjelo i kako se grad održavao.

Uz popratne tablice, skice i ilustracije te prijepise vidljivo je da su Pulu očuvali upravo došljaci uslijed raznih gibanja na graničnom području dvaju utjecaja, a da je čak oko 78 posto njih bilo hrvatskog porijekla. Izvori govore da je 16. stoljeće vrijeme najživljih migracija, ali i vrbovanja podanika Morlaka – Ćića od strane Mletaka kako bi im poslužili u borbi protiv Tedeska.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica u knjizi pak vidi važan priručnik i građu za jednu novu strategiju u kulturi, ali i izvor za zavičajnu nastavu zbog niza važnih citata. Sam autor je naglasio da mu je ovo osma knjiga, šesta samostalna, od kojih je čak sedam javno predstavljeno. Zahvalio se nakladnicima i sponzorima koji su do sada imali razumijevanja za njegov rad i podržavali ga.

U svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile uz studente i kolege povjesničare predstavljanju knjige nazočio je i velik broj sugrađana.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.