Predstavljene mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. godini

2U velikoj vijećnici Grada Pazina u srijedu je održana prezentacija mjera za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. godini.

U prezentaciji, koju su predstavili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah te viši stručni suradnici za gospodarstvo Marta Daus Brubnjak i Edi Ćus, istaknute su sljedeće mjere: Mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. godini (Grad Pazin), „Poduzetnički impuls 2013.“ (mjere Ministarstva poduzetništva i obrta) i Mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Grad Pazin od 2009. godine provodi mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja, sve u cilju pružanja pomoći pazinskim gospodarstvenicima. U protekle četiri godine odobreno je više od 380 poduzetničkih zahtjeva te pružena pomoć kroz razne mjere u vrijednosti od oko 2.360.000 kuna.“, naglasio je gradonačelnik Krulčić.

Maja Stranić Grah prisutnima je predstavila Mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. godini, kojima se osiguravaju: povoljniji uvjeti kreditiranja, sufinanciranje komunalnog doprinosa, poticanje lokalnih brendova, pomoć i poticaji za unapređenje poslovanja, a prema potrebi i druge mjere, u skladu sa zaključkom Gradonačelnika Grada Pazina.

Marta Daus Brubnjak predstavila je Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2013. Ministarstva poduzetništva i obrta. U svome je izlaganju istaknula novine u odnosu na prethodnu godinu: racionaliziranje potpornih mjera i smanjenja njihovog broja, manji broj potpora sa značajnijim učinkom na rezultate poslovanja, smanjenje obujma tražene dokumentacije, otvorenje javnih poziva do iskorištenja planiranih sredstava te objedinjavanje proračunskih aktivnosti (raspoloživa sredstva unutar pojedine mjere se, u slučaju potrebe, mogu raspodijeliti u iznosu do 10%).

Mjere potpore zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predočio je Edi Ćus. Pritom je istaknuo i novine, a one su sljedeće: pojednostavljena papirologija, maksimalno skraćivanje boravka u evidenciji, samozapošljavanje svih uz partnerstvo HZZ-HOK-HGK, uz promjenu predaje zahtjeva (zahtjev pa registracija) te mogućnost udruživanja, zapošljavanje upravitelja zadruge, dvije nove vrste javnih radova uz povećano sufinanciranje za nezaposlene od 12-36 mjeseci na 85%, zdravstveno za SOR, 100% razlike plaće za „neradni petak“, ostanak u evidenciji za vrijeme obrazovanja nezaposlenih uz mogućnost korištenja drugih mjera te mogućnost korištenja mjera za poslodavce i radnike u turizmu.

pazin.hr

1 komentara na “Predstavljene mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. godini”

  1. starr napisao:

    ajd krulčiću slikaj se i ti ali ne sa kravama nego sa puranima iz purisa ahahhahahaah

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.