Predstavljeni rezultati prvog natječaja IPA programa

IPAPredstavnici Istarske županije danas su u Pazinu predstavili rezultate prvog natječaja IPA programa jadranske prekogranične suradnje u sklopu kojih u Istru, kako je rečeno, “stiže više od 4,7 milijuna eura, najviše od svih hrvatskih županija.

Po riječima županijskog pročelnika za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriana Otočana, nakon zaključenog natječaja u Istri svi su zadovoljni jer je kroz partnerstvo s drugim jadranskim regijama osiguran bespovratni novac za 15 istarskih projekata.

“Veseli nas to što imamo različite projekte, poput onih koji se tiču turizma, kulturne baštine, znanstvenoga i tehnološkog razvoja, energije, telekomunikacija i razvoja okoliša”, istaknuo je Otočan, dodajući da su tim projektima zastupljene mnoge institucije i područja.

Kako se čulo, najviše novca, 886.000 eura, dobio je projekt Istarske razvojne agencije (IDA) pod nazivom “Metris plus”, a riječ je o centru za istraživanje metala i drugih materijala.

Cilj je, osim osnivanja laboratorija, jedna eko-inovacija, to jest da se od metalnih dijelova pokuša izgraditi pročistač otpadnih voda koji bi se poslije primijenio u istarskome vodozaštitnom sustavu, rekao je direktor te agencije Darko Lorencin.

Inače, novcem iz IPA programa financirat će se među ostalim projekt za zaštitu istarskoga goveda, planovi za bolju pomorsku povezanost i infrastrukturu glavnih luka na Jadranu, informacijsko umrežavanje istarskih muzeja i drugo. Po riječima pročelnika Oriana Otočana, na raznim natječajima prekogranične suradnje Istarska županija dobila je dosad oko 20 milijuna eura.

“Znatan je to novac za povećanje kvalitete života u raznim segmentima, rekao je Otočan, dodajući da su “dragocjena i iskustva timskog rada koji prati cijeli dio posla od ideje do prijave na natječaj i ostvarenja projekata”. Istaknuo je kako se pokazalo da je Istra spremna iskoristiti još više novca koji će se nuditi u europskim fondovima nakon što Hrvatska postane članica Europske unije.

barkun.hr

2 komentara na “Predstavljeni rezultati prvog natječaja IPA programa”

  1. EU napisao:

    Zna neki konkretno koliko i ča od toga dolazi u Pazin (osim boškarina)?

  2. ooo napisao:

    Bez obzira išlo to u Pazin ili ne..drago mi je da u županiji imamo sposbne ljude koji znaju pisati projekte i prikupljati sredstva iz EU fondova. Samo tako dalje.Bravo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.