Preglasavanjem do proračuna

82456.jpegPazinski gradski vijećnici izglasali su proračun za sljedeću godinu, koji je s 60,736 milijuna kuna za skoro pet milijuna manji od ovogodišnjeg. Rasprava o proračunu protekla je u polemičkim tonovima, jer su iznosi iz konačnog prijedloga proračuna bitno odskakali od onih iz na prijašnjim sjednicama razmatranog nacrta, što su gradonačelnik Renato Krulčić i gradski pročelnik za financije Edi Ćus obrazlagali drukčijim načinom “slaganja” pojedinih stavki.

Jedno takvo “preslagivanje”, kojim je dvjestotinjak tisuća kuna namijenjenih održavanju gradskih sportskih terena prebačeno iz komunalija u sport, potaknulo je većinsku grupaciju u Vijeću (nezavisni s HDZ-om) da amandmanom dio po njihovu mišljenju prevelike stavke za održavanje stadiona “preseli” u sredstva za socijalne programe, što je preglasavanjem na kraju i usvojeno.

Tijekom ove petosatne sjednice povoda za svađu i prepucavanja vijećnika bilo je napretek, a jedna od dugotrajnijih prepirki razvila se oko amandmana kluba nezavisnih i HDZ-ovih vijećnika na prijedlog Programa socijalno-zdravstvenih potreba u 2010. godini. U sličnom tonu raspravljalo se i o programu izgradnje objekata komunalne infrastrukture za sljedeću godinu.

Gradonačelnik Krulčić upozorio je da će ova prenamjena za posljedicu imati gašenje rasvjete i prestanak zalijevanja trave na gradskom stadionu od Nove godine! Stanko Mališa (HDZ) je prigovorio da se u planiranju prihoda nerealno pretjeralo za pet-šest milijuna kuna da bi u poslovanju gradske uprave trebalo početi štedjeti, a svi troškovi rastu 4-10 posto te da bi trebalo razmisliti kako prikupiti novac za buduće velike projekte kao što su plinofikacija te izgradnja staračkog doma i sportske dvorane.

Unatoč preglasavanju kod amandmana, proračun je na kraju usvojen jednoglasno. Tijekom ove petosatne sjednice povoda za svađu i prepucavanja vijećnika bilo je napretek. Jedna od dugotrajnijih prepirki razvila se oko amandmana kluba nezavisnih i HDZovih vijećnika na prijedlog programa socijalno-zdravstvenih potreba u 2010. godini. Tim je amandmanom predloženo da se za ukupno 16 tisuća kuna smanje planirane dotacije za gradsku Udrugu umirovljenika, Udrugu antifašističkih boraca, Udrugu branitelja domovinskog rata i Hrvatski časnički zbor te da se tim novcem “pojačaju” dotacije za Društvo tjelesnih invalida, Klub liječenih alkoholičara i Konferenciju sv. Vinka Paulskog. Uzalud su IDS-ovi i SDP-ovi vijećnici iznosili argumente protiv tog amandmana:
da su sredstva za udruge odobrena kroz natječaj, da je Konferenciji sv. Vinka odobreno točno koliko je tražila, da nije korektno nekim udrugama povećavati sredstva iznosima koji se uzimaju od drugih udruga.

Nezavisni i HDZ-ovi vijećnici držali su se tvrdnji da se amandmanom želi ublažiti ranije favoriziranje pojedinih udruga i simbolično povećati izdvajanja za neke dosad nepravedno zapostavljene. Naposljetku je preglasavanjem i ovaj amandman prihvaćen.

U sličnom tonu raspravljalo se i o programu izgradnje objekata komunalne infrastrukture.
I na taj su program vijećnici većinskog kluba nezavisnih i HDZ-a podnijeli nekoliko amandmana, vodeni načelom da se iz programa izbace prvi put predlagani projekti (primjerice, asfaltiranje ceste za Malu Trabu) te da se u program vrate projekti koji se već godinama planiraju, a nikako da se realiziraju (primjerice, asfaltiranje ceste za selo Klemenići). Medu amandmanima je bio i prijedlog da se gradskim sredstvima počne sanirati županijska cesta od Katuna Trviškog do Trviža i uz nju sagradi nogostup. Međutim, suočeni s pitanjima postoje li projekti za sanaciju te ceste i njen nogostup te činjenicom da bi sanacija županijske ceste trebala biti zadaća ŽUC-a i obrazloženjima gradonačelnika o stupnju pripremljenosti i ekonomske opravdanosti poslova uvrštenih u prijedlog programa, u ovom slučaju su predlagači od većine amandmana odustali.

D. Šišović

www.glasistre.hr

9 komentara na “Preglasavanjem do proračuna”

 1. xyz napisao:

  nekultura na razini…..kakva su nam dica…………kad imaju ovakav primjer…….tužno i ružno

  1. Karter napisao:

   U kom smislu?

   1. xyz napisao:

    “…povoda za svađu i prepucavanja vijećnika bilo je napretek…”
    a nego ča nego se svađat………….to in gre

    1. Fiskultura napisao:

     Primitivno gledište. Upravo su različiti stavovi uvjet za najbolje odluke ili promjenu. Ali, tek kad se sučele (najbolje argumentirano). Dinamična rasprava znači da ima različitih stavova, da se odluke moraju donosi pažljivo i promišljeno te da iza nekih odluka treba stati s punom odgovornošću. To je idealno kako se mladi mogu učiti.

     1. aaa napisao:

      “Primitivno gledište. Upravo su različiti stavovi uvjet za najbolje odluke ili promjenu”
      nije ni to bas tocno, ali to je vec filozofiranje (ti si prvi poce pa.. )..

      primjer: nema svadje i rasprave oko toga dali je lose npr. mucit zivotinje. svi se oko toga jednoglasno sloze i to je sigurno najbolja odluka!

      ali tu su problemi neki drugi.
      1. dali su oni pristojni u tim raspravama (a trebali bi bit)
      2. dali uopce raspravljaju o pravim (bitnim) stvarima
      3. dali imaju znanja uopce za nesto pametno zakljucit na kraju rasprave
      4. dali raspravljaju o necemu ca ce bit u korist grada ili pojedinaca

      ima jos tu pravih pitanja ali za sad toliko..

     2. Galjardo napisao:

      Potpisujem i slažem se. Konačno je demokracija provirila u naš Grad. Ne budimo nestrpljivi, dajmo joj vremena (ajde, ne previše, kojih godinu i pol, recimo). Vijećnici konačno moraju ono što su do sada za njih radili drugi – razmišljat.
      Bez obzira na ishod ovog eksperimenta čestitke su u cijeloj priči zaslužili – nezavisni.

     3. aaa napisao:

      a zasto??

 2. ukupno_glasova napisao:

  koji tu komentari padaju… kojen je to otroku primjer ili uzor neki političar? dica gledaju crtiće, malo starija dica gledaju porniće a one koji su ostali više-manje zaboli za politiku jer in (ako imaju sreće) ne trebaju ni crtići ni pornići a kamoli politika. ako ne onda su in starci krivi ča in nisu prije objasnili neke stvari, a ne političari. sad još i branin političare

 3. mario napisao:

  Ma oni ki jeno malo prati gradsko vijeće zna da baš i ni to neka velika barufa.
  Većini u vijeću je zapravo dosta štuka i piture, a i dosta nepoštivanja dogovora. Zapravo u Pazinu triba gambijat stare užance. Barka po bonaci i prez motora ne gre. Triba malo bure i goriva u motor zeč ko ne će jopet bit joh.
  A đornalista Šišović, dušebrižnik ovega grada u đornalu piše ono ča ni baš jako važno i na po krivo. Pera da zna čuda, a ne zna nanka da se luče za igrališta ne plaća iz šoldi za šport, nego iz javne rasvjete. Ali to zapravo ne zna čuda njih, tako da će na igralištima svitit i nadalje kako u New Yorku.
  Tar smo zašli

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.