Prekrasan koncert posvećen obitelji

U prepunoj crkvi sv.Nikole u Pazinu održan je posljednji koncert u okviru Istria Choral Advent susreta zborova na kojem su nastupili mješoviti pjevački zbor “Roženice” iz Pazina, dječji pjevački zbor “Mali od Sv. Jurja” iz Pazina i ženski pjevački zbor “Mendule” iz Vrsara.

Koncert je prigodno u ovo blagdansko vrijeme posvećen obitelji i zajedništvu a nastupili su pjevači svih generacija s rasponom od 5 do 85 godina. Dupkom puna župna crkva oduševila je sve izvođače a oni su zauzvrat podarili publici puno dobre emocije, pozitivne atmosfere, prekrasne izvedbe božićnih i drugih popularnih duhovnih pjesama i kroz njih poručili lijepe želje za blagdane i Novu godinu.
Zajedničkom pjesmom svih izvođača “Radujte se narodi” uz vodstvo dirigentice Ines Kovačić Drndić svečano je započet koncert nakon čega su se prvi predstavili domaćini, mješoviti pjevački zbor Roženice. Poletno i toplo izveli su božićnu pjesmu “Veselje ti navješćujem” a nakon toga, uz pratnju izvrsne korepetitorice Kristine Puh Leko, izveli su poput profesionalaca, vrlo energično, točno uvježbano sa širokom paletom dinamičkih nijansi stavak “Gloria” iz Mise brevis Charlesa Gounoda. Posljednja njihova pjesma u prvom dijelu bila je nježna i melodijozna “Pacem noel” a posebnom ugođaju doprinijela je Emina Svilar, članica zbora koja je ovom prigodom zasvirala flautu.

Dječji pjevački zbor “Mali od sv. Jurja” oduševili su brojnu publiku svojim iskrenim nastupom, uvježbanom, skladnom i zanimljivom koreografijom ali i odličnom intonacijom u izvedbi pjesama “Odlučio sam slijediti Isusa”, “Ja uzdižem Isusa” i “Božić je judi”. Voditeljima zbora Vesni Drndić i Danijelu Bogešiću dodijeljen je topao pljesak čestitke u znak odobravanja što mladim generacijama pjevača prenose ljubav prema zajedničkom muziciranju i pravim vrijednostima života.

Ženski pjevački zbor “Mendule” su pod umjetničkim vodstvom dirigenta Toma Njegovana ugodno nastavile koncert nježnim raspjevanim glasovima. Izvele su svečano i točno “Pristupite vjerni”, vrlo lijepo dinamički “In notte placida” u kojoj su pjevale na talijanskom i hrvatskom jeziku, zatim nježno ali ritmično u pravom španjolskom stilu “Alla nanita nanna” te za kraj zahtjevnu “Carol of the bells” u kojoj su se posebno istaknuli složni glasovi u dionici alta koji su vodili glavnu melodiju.

Koncert su zaključili pjevači mješovitog pjevačkog zbora “Roženice” koji su sigurno i uvjerljivo najprije izveli srednjovjekovnu pjesmu “Gaudete” a zatim modernije note uz pratnju Kristine Puh Leko na klaviru u pjesmama “Bijeli Božić” Zdenka Runjića i Cohenovoj “Hallelluji” u kojoj je briljilara solistica Nika Katerina Zidarić.

Kap koja je prelila čašu oduševljenja, odličnu atmosferu dovela do usijanja i publiku uz pljesak digla na noge bila je afrička ritmična i vesela duhovna pjesma “Syahamba” kojoj su Roženice za ovu prigodu dodijelile i hrvatski tekst u obliku čestitke i tako poželjele publici na poseban način sretan Božić i Novu godinu.

Predsjednik zbora Roženice Milan Galant se na samom kraju koncerta posebno zahvalio dirigentici Ines Kovačić Drndić na predanom radu sa zborom koji je, uz njeno vodstvo, ove godine održao čak 28 koncerata i na svima ostvario izvanredan uspjeh. Galant je iskoristio priliku da na koncertu koji je posvećen obitelji zahvali svim članovima obitelji pjevača jer bez njihovog razumijevanja za izbivanje u vrijeme proba i koncerata, uspjeh ne bi bio ovako dobar.

Više od sat vremena ugodne zborske glazbe zaključen je jednom od najizvođeniji i najljepših božićnih pjesama “Tiha noć” Franza Grubera. Svi pjevači zajedno izveli su originalan tekst na njemačkom jeziku a zatim svima znanu kiticu na hrvatskom jeziku dok je kiticu na talijanskom anđeoski otpjevala Tina Galant, članica zbora Roženice.

Na najljepši način zaključen je prvi Istria Choral Advent kojeg organizira Maistra u suradnji sa TZO Vrsar u okviru kulturno turističkog programa u blagdansko vrijeme adventa i Božića a koji je ove godine okupio 7 odličnih hrvatskih pjevačkih grupa. Cilj Susreta je da slijedeće godine bude međunarodnog karaktera i tako zborove iz svih krajeva svijeta poveže u zajedničkoj pjesmi u magičnoj blagdanskoj atmosferi Istre.

MPZ Roženice / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.