Premijer i članovi Vlade na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina

Trinaestog rujna 2017. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, u znak sjećanja na 13. rujna 1943. kada je u Pazinu Okružni Narodoooslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom te povodom 25. rujna – Spomendana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina Davor Sloković u pozdravnom govoru uputio je riječi dobrodošlice brojnim visokim uzvanicima koji su prisustvovali sjednici održanoj u dvorani Istra Spomen doma sjedinjenja i slobode i svojim prisustvom iskazali poštovanje antifašističkoj borbi i vrijednostima zaštite ljudskih i manjinskih prava, suživota i tolerancije, koje se promiču održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća. Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministra obrane, Damir Krstičević,  potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, ministra pravosuđa, Dražen Bošnjaković, ministra mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ministra turizma, Gari Capelli, župan Istarske županije, Valter Flego, saborski zastupnici Tulio Demetlika, Silvano Hrelja i Giovanni Sponza, članice i članovi udruga antifašističkih boraca i antifašista, članovi udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina,  članice i članovi Gradskog vijeća Grada Pazina te brojne druge uzvanice i uzvanici.

Uz čestitke na 75. godišnjici pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom premijer Andrej Plenković istaknuo je ključnu ulogu antifašizma i antifašističkog pokreta u oslobođenju Istre kao i važnost njegovanja vrijednosti suživota, jednakosti i jednakopravnosti svih građana Republike Hrvatske.  Premijer je izjavio je kako želi da ova današnja sjednica bude upamćena kao poruka partnerstva s Gradom Pazinom i Istarskom županijom te je istaknuo brojne dosege istarskog gospodarstva, a posebno turizma, pri čemu je naglasio kako kapitalni projekti dogradnje Opće bolnice Pula i izgradnje punog profila Istarskog ipsilona imaju neupitnu podršku Vlade. Pored ova dva najveća projekta premijer je izrazio podršku projektu uređenja i dogradnje prostora za institucije pravosuđa u Pazinu kao i nizu drugih projekata koje će Vlada provoditi s jedinicama lokalne samouprave s područja Istre. U premijerovom govoru problem brodogradilišta Uljanik istaknut je kao najkrupniji gospodarski problem Istre i jedan od najkrupnijih problema kojima se bavi Vlada, te je navedeno kako će se tražiti rješenje za održivost brodogradnje, koje mora biti na zdravim temeljima i na tržišnim načelima. Sve se mora raditi na zakonit način, u skladu s europskim propisima, rekao je premijer.

Župan Valter Flego istaknuo je kako su Pazinske odluke jedan od temelja današnje moderne Hrvatske, a sloboda, jednakost, suživot i multikulturalnost osnove antifašizma ali i istarskog načina života koje se moraju čuvati i njegovati. U svom govoru župan se osvrnuo na projekte koji se provode ili planiraju u Istarskoj županiji u nizu različitih područja poput izgradnje infrastrukture ili odgoja i obrazovanja i izrazio nadu kako će Vlada prepoznati važnost tih projekata i dati im podršku. U vezi s problemima s kojima se uočava Uljanik istaknuta je nužnost očuvanja brodogradnje i radnih mjesta u brodogradnji kroz zajedničko pronalaženje kvalitetnih, zakonitih i održivih rješenja.

U svom obraćanju gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je važnost trajne posvećenosti antifašističkim vrijednostima koje su jednako aktualne danas kao i u vrijeme donošenja pazinskih odluka, posebice imajući u vidu zabrinjavajuće pojave na nivou Europe, koje primjerice uključuju masovna okupljanja radi progona drugih i drukčijih, a sve to na ulicama zemalja zapada, dugogodišnjih članica ili čak država osnivačica Europske unije. Gradonačelnik je istaknuo kako je dužnost je svih građana, a posebice politički angažiranih osoba da svojim djelovanjem, u Hrvatskoj, a i šire, pokrenu proces ponovne izgradnje povjerenja građana u zakone i institucije pravne države koje ih provode, bez zavaravanja građana populističkim instant rješenjima za kompleksne društvene i ekonomske izazove. Istaknuvši pozitivne trendove u području gospodarstva, zaposlenosti i demografije u Istarskoj županiji i Gradu Pazinu, gradonačelnik se osvrnuo i na nove izazove koji uključuju nužnost daljnjih ulaganja u proširenje kapaciteta vrtića, škola i domova za starije u Pazinu i Istri. Gradonačelnik je istaknuo indeks razvijenosti kao jednu od poteškoća s kojima se jedinice lokalne samouprave iz središnje Istre, među kojima je i Grad Pazin, susreću u provedbi svojih projekata. Ti su gradovi i općine svrstani među jedinice lokalne samouprave iz osme najrazvijenije skupine, što im bitno umanjuje šanse za uspjeh na natječajima EU fondova, što je posebice važno kad se stavi u kontekst nemogućnosti oslanjanja na vlastite financijske kapacitete koji su bitno niži od kapaciteta priobalnih mjesta koja se nalaze u istoj skupini razvijenosti. Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima Vlade i Županije na podršci u dosada provedenim projektima te izrazio nadu da će se u skoroj budućnosti zajednički realizirati i niz projekata nužnih za razvoj Grada Pazina i Istarske županije.

Milan Antolović, govoreći ispred udruga antifašističkih boraca i antifašista podsjetio je na korijene i tradiciju antifašističkog pokreta u Istri, koji je svoj vrhunac doživio upravo donošenjem Pazinskih odluka. Naglasio je važnost daljnje izgradnje kvalitetnih međususjedskih odnosa s državama u okruženju, utemeljenih na suradnji i promicanju europskog duha zajedništva i ravnopravnosti uz uvijek nužan oprez prema teritorijalnim i drugim pretenzijama koje se posljednjih godina ponovno javljaju u izjavama političkih aktera iz zemalja u okruženju.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća nastupom je oplemenio pazinski vokalni sastav Rouge Marines.

Neposredno prije Svečane sjednice, delegacija Grada položila je vijenac na spomen ploči na zgradi u ulici Sv. Ćirila i Metoda u kojoj su prije 75 godina donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom domovinom, a u spomen na sve žrtve Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu groblja „Moj mir“ u Pazinu.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.