Premijera parfema od meda

Predstojećeg vikenda mnogi će sladokusci iz cijele Hrvatske, a i susjednih zemalja, hodočastiti u Pazin budući da se u petak i subotu, 23. i 24. veljače, u gradskoj sportskoj dvorani održavaju 13. Dani meda. Ovu su manifestaciju na konferenciji za novinare predstavili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i predsjednik Pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini. Dani meda svečano se otvaraju u petak u 10 sati, a istog dana navečer dodijelit će se priznanja za najbolje ocijenjene vrste meda te promovirati osma generacija polaznika pčelarske škole. U petak se izložba meda zatvara u 20 sati, a u subotu bit će otvorena od 8 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Vođene ture za djecu

Subotnji program obiluje stručnim predavanjima koja će se u konferencijskoj sali pazinske sportske dvorane održavati od 9.30 do 14 sati. Tako će LAG Središnja Istra predstaviti svoju strategiju, Hrvatska poljoprivredna agencija predstavit će projekt “Med hrvatskih pčelinjaka”, gost iz Slovenije Klavdije Babič održat će predavanje “Dobra tehnološka praksa u pčelarstvu”, o profesionalnom uzgoju pčelinjih matica govorit će Miroslav Kobra dok će Nikola Kezić održati predavanje o držanju pčelinjih bolesti pod kontrolom.

U sajmenom dijelu manifestacije svoje će proizvode predstaviti 110 izlagača, a uz pčelare iz Istarske i Primorsko-goranske županije očekuju se i proizvođači raznih drugih pčelinjih proizvoda i prerađevina – uz ostalo, prvi put će ovdašnjoj javnosti biti predstavljeni parfemi od meda! – te proizvođači autohtonih mesnih i mliječnih i drugih poljoprivrednih proizvoda. Pazinske Dane meda uobičajeno posjećuje velik broj djece iz istarskih vrtića i škola pa će dvadeset pčelara biti zaduženo samo za vođenje dječjih grupa, a najavljeni su i autobusi posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske te iz Slovenije i Italije, najavljuje Anđelini.

Uvozni med iz Kine

Na našu zamolbu da komentira rezultate posljednje pčelarske sezone, Ranko Anđelini rekao je da je već pet godina zaredom bagremova paša u Istri sve lošija, da također podbacuje urod kestenovog i livadnog meda, ali da raste proizvodnja medljikovca i cvjetnog meda. Posljednja sezona u Istri je dala manje meda nego prosječnih godina, a nažalost, uvoz meda istovremeno raste, najviše iz Kine, pa je i zato pokrenut postupak zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite istarskog meda, za koji je specifikacija dovršena i trenutno je na stručnoj verifikaciji u hrvatskom i slovenskom ministarstvu poljoprivrede.

D. ŠIŠOVIĆ

http://www.glasistre.hr/46c69e94-4836-4c3e-81b1-f176cb2f7fe6

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.