Preminuo Augustin Tino Matošević

Augustin_Tino_Matosevic_2015Sinoć je u Pazinu preminuo Augustin Tino Matošević, omiljena legenda Pazinskog boćanja. Augustin Matošević je rođen 26.03.1943. godine u selu Krunčići kod Sv. Lovreča.

Od malih nogu pokazivao je da ima sportsko srce i duh. Nakon prve ljubavi – rukometa, kako je to u ono vrijeme bilo uobičajeno, pri kraju karijere, 1974. godine i dolaskom u Pazin, počinje se aktivnije baviti boćanjem. Vrlo brzo se uklopio u ondašnji Boćarski klub PPK u čemu su mu puno pomogli starosjedioci iz kluba Jurcola, Božić, Roce,Sloković i drugi.

Već 1977. godine je kao član ondašnje Republičke reprezentacije, na tromeču u Tivtu u Crnoj Gori, proglašen najboljim igračem, a reprezentacija Hrvatske je osvojila prvo mjesto.

1981. godine s reprezentacijom Jugoslavije, na drugom turniru „Labinska Republika“ osvaja, za ono vrijeme iznenađujuće prvo mjesto ispred reprezentacija Italije, Francuske, Luksemburga i Monaca.

Prelaskom u Boćarski klub „Pazinka“Pazin, možemo slobodno reći, počinje zlatno doba Pazinskog boćanja. Augustin Matošević kao trener i igrač, počinje zdušno raditi sa mladim boćarima.

Upravo, zahvaljujući njemu, svoje prve korake u boćarskom sportu su napravili Valter Ivančić, Robert Jurman,sinovi Nenad i Davor Matošević, Robert Sergo, Alen Guštin i mnogi drugi. Kad danas razgovarate s njima, svi su oni puni hvale i anegdota sa raznih putovanja, na koje ih je naš popularni doktor, vozio i vrlo često financirao većinu troškova. Njegovi Valter Ivančić i Alen Guštin su se kasnije domogli mnogih Europskih i svjetskih trofeja.

Tino, kako ga je većina nas zvala od milja, 1997. godine je kao izbornik reprezentacije Hrvatske na Mediteranskim igrama u Bariju u Italiji, osvojio srebrnu medalju.

Osim što je nastupao za PPK i Pazinku, Pazin, Istra Poreč, nastupao još za sadašnjeg prvoligaša, koji je tada djelovao kao B.K.Usluga. Kao trener – igrač postigao je najveći uspjeh sa Slovenskom ekipom Mlinar iz Padne postavši ekipni viceprvak Europe. Duboki trag Tino je ostavio i kao igrač Vežice i Maria Gennaria iz Rijeke, a zadnji klub za koji je nastupao i za koji je registriran je B.K.Vodnjan.
Popularni doktor bio je gotovo svakodnevno na boćarskim stazama. Posebno treba istaći da je bio glavni motivator i voditelj u ekipi Pazina, koja je tri godine zaredom kao predstavnik našeg Grada osvajala prvo mjesto na prvenstvu talijanske unije. Ovi uspjesi su tim veći kad se zna da na tim prvenstvima nastupaju vrlo afirmirani igrači iz ostalih gradova u Istri, predstavnici iz Riječke regije te predstavnici talijanske manjine iz Slovenije.

U više navrata Augustin Matošević je bio prvak Istre i Hrvatske u disciplini pojedinačno klasično a 1981. godine i prvak Jugoslavije u preciznom izbijanju. Dva puta je proglašen za najboljeg sportaša ondašnje Općine Pazin.
Pored niza priznanja i nagrada naš doktor će često puta reći da mu je pokal koji je 2008. godine dobio kao kapetan pobjedničke ekipe Pazina na prvenstvu talijanske Unije jedan od najdražih. Pokal mu je uručio legendarni talijanski reprezentativac Franco Baressi.

Sprovod Augustina Matoševića biti će u četvrtak 03. rujna 2015. u 17:30 sati na groblju “Moj Mir” u Pazinu.

 

© iPazin.net portal 2001. - 2024.