Prepolovljene infrastrukturne investicije

Trg u Pazinu(Glas Istre, 29.12.2010.)Rebalansom ovogodišnjeg pazinskog proračuna najveći je gubitak doživio godišnji program izgradnje komunalne infrastrukture, koji je financijski skoro prepolovljen.

S prvotno planiranih 8,265 milijuna kuna smanjen je na 4,945 milijuna. Time je recesija, što se Pazina tiče, najviše pogodila upravo gradske investicije u poboljšanje standarda i uvjeta života.

Među pojedinim stavkama programa izgradnje komunalne infrastrukture najviše je, za punih milijun kuna, smanjena ona koja se tiče uređenja javnih površina. Potpuno je izbačeno projektiranje novog izgleda Trga slobode, uređenje okoliša crkve sv. Lucije, uređenje parkirališta u Ulici Luigija Dallapiccole i uređenje Ulice Štefanije Ravnić. Simbolični iznosi, na razini jedne desetine prvotno planiranih sredstava, ostali su za općenito uređenje gradskih površina, uređenje parkirališta u Ulici Viktora Cara Emina, spojne ceste na Vranici i kružnog toka na Štranjgi.

Za neku drugu godinu odgođeno je asfaltiranje cesta za sela Petkovići (u Mjesnom odboru Kašćerga) i Mala Traba te sanacija ceste za Zarečje. Od planiranih asfaltiranja obavljeno je jedino ono na pazinskom Buraju te nerazvrstane ceste za Katun Grdoselski.

Oko pola milijuna kuna planiranih izdataka za javnu rasvjetu prepolovljeno je. Dio planiranog posla obavljen je u Maloj Trabi i u dijelovima Lindara, dok će bolja vremena čekati planirano osvjetljavanje sela Glavanovići i Gabrijelići, staropazinskih ulica Stjepana
Konzula Istranina i Zagrebačke te sela Smoljani. Stavka za proširenje groblja smanjena je s 1,7 na 1,2 milijuna kuna. Planirani novac utrošen je za radove u Lindaru i Kašćergi, dok je iz programa ispalo proširenje staropazinskog groblja, uredenje okoliša novoizgradene pazinske kapele i proširenje groblja u Lindaru.

Trpškovi izgradnje vodovoda smanjeni su s 520.000 na 300.000 kuna, kanalizacije s 1,875 milijuna na 1,225 milijuna kuna, sanacije odlagališta otpada Jelenčići s pola milijuna na 100.000 kuna, a jedina stavka koja je doživjela povećanje, 1,4 milijuna na 1,521 milijun je izgradnja komunalne infrastrukture poduzetničkih zona.
Iako u toj stavci nisu potrošeni planirani iznosi od po 200.000 kuna za izgradnju cesta u zonama Podberam i Pazinka II, s milijun na 1,5 milijuna kuna porasli su troškovi izgradnje kanalizacije u poslovnoj zoni Ciburi II.

Dobar dio preostalog novca za ovogodišnje pazinske infrastrukturne investicije pojelo je plaćanje troškova za radove iz ranijih godina, primjerice za asfaltiranje i izgradnju javne rasvjete iz 2009. godine, za izgradnju kapele na lindarskom groblju iz 2008. i kapele na pazinskom groblju iz 2009., a s nešto više od milijun kuna plaćeni su i radovi na kanalizaciji iz prijašnjih godina. Kao i program izgradnje, smanjen je i ovogodišnji gradski program održavanja komunalne infrastrukture, sa 6,718 na 5,805 milijuna kuna.

Tu su smanjenja nešto manja: dok se stavke odvodnje atmosferskih voda i održavanja čistoće javnih površina nisu smanjivale, ponešto je “uštipnuto” na stavkama održavanja javnih površina, održavanja parkirališta, odlaganja komunalnog otpada, a najviše je, s milijun na 650.000 kuna, smanjena stavka komunalnih intervencija u mjesnim odborima.

U pazinskoj gradskoj upravi izgleda očekuju da će recesijske okolnosti sljedeće godine proći, jer tako slijedi iz planiranih istih ovih programa za 2011. godinu. Naime, gradski program izgradnje komunalne infrastrukture za sljedeću godinu težak je čak 14,299 milijuna kuna, dok je program održavanja nešto bliži ovogodišnjem rebalansiranom iznosu i za sljedeću se godinu planira u
iznosu od 5,939 milijuna kuna.

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.