Press konferencija na temu aktualnih aktivnosti iz područja odgoja i obrazovanja

Danas (2. rujna 2016.) u 11.00 sati u Školsko gradskoj sportskoj dvorani održana je konferencija za novinare Gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića u vezi aktualnih aktivnosti iz područja odgoja i obrazovanja. Uz Gradonačelnika bili su prisutni i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Vesna Rusijan-Ljuština, profesor Milan Červar iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te direktor Pazin sporta Armando Lušetić.

Gradonačelnik je rekao da će u prostoru Školsko – gradske sportske dvorane u Pazinu s početkom školske godine 2016/2017 u funkciji će biti novo otvorena teretana. Teretana se nalazi u srednjem spremištu u prostoru velike dvorane. U teretani će se nalaziti ukupno pet sprava.

Profesor Červar objasnio je kako su učenici Gimnazije u travnju 2016. godine prikupili čak 539 potpisa kojim su izrazili izrazitu potrebu za opremanje teretane u sklopu Školsko gradske sportske dvorane. Teretanu će uglavnom koristiti učenici Gimnazije i strukovne škole za potrebe provođenja planirane nastave Tjelesno – zdravstvene kulture, ali i druge namjene poput sportske pripreme. Ukupni troškovi opremanja će iznositi oko 22.000,00 kuna. Izvori financiranja su Grad Pazin i Istarska županija.

Gradonačelnik je napomenuo da je objavljen Natječaj za dodjelu stipendija od školske/studijske 2016./2017. godine. Iduće godine Grad Pazin dodijelit će do 25 stipendija za nastavak školovanja u srednjim školama i visokim učilištima izvan područja Grada Pazina, učenicima srednjih škola do pet (5) stipendija i studentima do dvadeset (20) stipendija. Iznos mjesečne stipendije iznosi 550,00 kuna za učenike i 700,00 kuna za studente. Grad trenutno stipendira 60 učenika i studenata, od toga 13 učenika i 47 studenata, a u proračunu za 2016. godinu planirano je 450.000,00 kuna. Rokovi za podnošenje prijava su 30. rujna 2016. za učenike te 31. listopada 2016. za studente.

U dijelu koji se tiče osnovne škole Gradonačelnik je rekao da Grad za nabavku obveznih školskih udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole su/financira iznos od 500,00 kuna, kako bi olakšali roditeljima i djeci prijelaz iz dječjeg vrtića u školu. Tu pogodnost moći će iskoristiti sveukupno 67-ero roditelja s područja Grada Pazina.

U cilju podrške obitelji, prema Odluci o socijalnoj skrbi, uz su/financiranje nabavke udžbenika, Grad Pazin je u Proračunu za 2016. godinu za treće i svako sljedeće dijete u obitelji planirao 210.000,00 kuna za naknadu za 75% troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi i 60.000,00 kuna za naknadu za 75% troškova školskog obroka djece u Osnovnoj školi. Navedeno pravo je u školskoj 2015/2016.godini koristilo 40 djece.

Krulčić se osvrnuo i na radove na Matičnoj školi Pazin, te rekao da je u tijeku izrada Idejnog projekta za dogradnju MŠ u vrijednosti od 230.000,00 kuna. Uređeni su i sanitarni čvorovi na 1. katu sa sanitarijom za osobe s invaliditetom te je kvalitetnije preuređen prostor sanitarija i osiguran prostor za rad čistačica. Vrijednost radova iznosila je 262.000,00 kuna. Za navedene radove putem Javnog poziva kojim se financira prilagođavanje građevina osobama s invaliditetom Ministarstva branitelja, dobiveno je 100.000,00 kuna, dok je ostatak financiran decentraliziranim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izradit će se i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Područne škole Tinjan čija će se gradnja financirati putem programa energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Ove školske godine u OŠ uvodi se e-dnevnik čemu je prilagođena informatička struktura škole, nabavljena je oprema s tom svrhom te su izvršene potrebne edukacije djelatnika, kako bi se s ovim projektom startalo na početku školske godine 2016/2017.

Rečeno je i da Grad Pazin kao partner u projektu „Zajedno do znanja“ kojeg vodi Grad Pula zajedno s gradovima partnerima (Labin, Poreč, Rovinj i Umag) osigurao sredstva za pomoćnike u nastavi dok je Osnovna škola objavila Poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi / stručno komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju za pet asistenata u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin.

Ravnateljica dječjeg vrtića Vesna Rusijan Ljuština napomenula je da je prilikom upisa djece u Matični vrtić u Pazinu godine broj kandidata za upis u koji ispunjavaju uvjete bio veći od broja slobodnih mjesta, te se radi toga otvara nova jaslička skupina za što je Grad izdvojio dodatna sredstva – za ovu godinu 71.000,00 tisuću kuna za plaće odgojiteljica i nabavku opreme. U tijeku je proces zapošljavanja jednog logopeda za vrtiću i školu.

Pročelnica Percan pohvalila je suradnju između Grada i Županije na zajedničkim projektima poput projekta kojim se financiraju pomoćnici u nastavi u svim školama u Istarskoj županiji. Istakla je kako županija uz značajna decentralizirana sredstva ulaže i sredstva iz vlastitog proračuna. Ove je godine među najvećim investicijama rekonstruirana zgrada osnovne škole u Novigradu, putem programa energetske obnove te je nastavljeno s građevinskim radovima u srednjoj školi u Bujama, s ciljem prelaska škole na jednosmjensku nastavu te najavila natječaj za stipendiranje studenata u listopadu.

Press konferencija na temu aktualnih aktivnosti iz područja odgoja i obrazovanja

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.