Presušio donji dio Pazinčice

Pošto konkretnije kiše nije bilo već 45 dana, vodostaji naših rijeka polako padaju. Na rijeci Pazinčici može se slobodno prošetati po suhom koritu u najdonjem dijelu toka, podno mosta Sv. Jožefa kao i Pazinskim krovom. Istina je da je tok vode slabašan, kojeg još više oslabljuju poljoprivrednici crpeći vodu za navodnjavanje te virovi koji gutaju vodu prvenstveno u ovom dijelu rijeke nad krškim tlom.Čini se kako zamjetnije promjene vremena neće biti ni sljedećih dana. Valja spomenuti frontu koja će zahvatiti naše krajeve u prvom dijelu srijede te donijeti lokalne pljuskove koji ponovo neće biti obilniji.Na mostu Dušani protok vode još postoji, a ovako siromašan tok još više oslabljuju poljoprivrednici koji vodu koriste za navodnjavanje.Ipak voda i dalje nastavlja teći sve do “Pumpe” gdje se može lijepo uočiti koja količina vode teče.Nastavljajući dalje stazicom uz potok vidi se kako je vode sve manje, a dolaskom na čistinu dočeka me ovo – čini se da su virovi učinili svoje. To se nalazi 100-200 metara prije mosta Sv. Jožefa, što znači da se voda “izgubi” negdje između toga i Pumpe.Istramet.com

30 komentara na “Presušio donji dio Pazinčice”

 1. puzh napisao:

  Navodno je voda na Zarečkom jako loša ove godine. Kazuju mnogi da ima puno uginute ribe. Ima tko kakvih saznanja oko toga? Analiza vode za Put oko Pazina i vaterpolo? Da se ne skače u toksične materije…

 2. jjj napisao:

  Je…. onima koji pumpaju i sjebat pumpe., jedini način. Kreteni iskorištavaju već godinama ono šta nije njihovo i nikome ne plaćaju za to određenu naknadu. Pre lipo su se navadili. Triba ih razvadit

  1. puzh napisao:

   Valjda netko iz vladajuće koalicije čita ovo…?

 3. d napisao:

  brižni seljaci..vajk su oni sve krivi! :)

 4. ENOLA napisao:

  PO KOME NEGO PO SELJACIMA……A NIKOME NE SMETAJU NAŠI SUSEDI TALJANI I DRAGI SLOVENCI KI PRIDU TU LOVIT PREKO VIKENDA ŠLJUKE……I NIKEMU NIČ NE PLATE…….A TU BRIŽNE NAŠE LJUDE KI SE BORIJU ZA SVOJ KRUH I KRUH NAŠE DICE…..

 5. GEJ napisao:

  A šta su to šljuke?

 6. Ja napisao:

  je, a seljaku nizvodno neka dica pokrepivaju….

 7. kompa napisao:

  Ovo je velik problem, mislim na ispumpavanje potoka ,a ne na sušu, koji IDS svih ovih godina nije želio rješavati. Zanima me hoće li kolacija uspjeti u tomu? Sretno!

 8. IDS napisao:

  I ja se nadam da će koalicija rješavati problem – ali razumom a ne površno kao prethodna. Ki je dozvoli da se “onako unakazi potok” – sad je bez vode i bez rakova i bez života i kad padne voda nema je ča frmat da se održi život u potoku (za to nisu krive pumpe!). Ki održava bare – iz kojih se pušta voda za vrijeme suše? Ako nema rezerve vode – i ako to malo vode nema ča frmat po potoku – neće bit potoka nego beživotni kanal … i pustinja oko njega.

  1. tomcub napisao:

   Treba naći rješenje da poljoprivrednici mogu koristiti vodu za navodnjavanje, a da zbog toga potok ne presuši, znači možda još koja akumulacija ili više manjih.

   moje razmišljanje i lobiranje, nisam se konzultirao s listom i ostalim vijećnicima

   1. IDS napisao:

    svake godine – pa i za vaterpolo turnir – pusti se voda iz “bara” – pa vode ima…. ako je i bila suša,
    Te se iste bare ne održavaju – već se samo “koriste” .
    Uglavnom se u proljeće krpaju oštećenja oko ispusta iz bara nastala tijekom zime (naravno ne krpaju se sama) ove je godine oštećenja bilo više ali je problem ča nakon drugog “krpanja” nije bilo poštene kiše koja bi napunila akumulacije.
    Ja i dalje mislim da je poremećaj nasta kad su uništili prirodne male akumulacije duž cijelog toka koji je “uređen” – kamo su nestale velike grote prirodne brane za male akumulacije, koje su regulirale i brzinu otjecanja vode (sada je nakon veće kiše voda expresno brzo u Jami a sa sobom nosi samo mulj) a i održavale ŽIVOT u i oko potoka.

 9. zajebavan_se napisao:

  treba lipo uredit zarečki i stavit skakaonice i otprit neki “štand” sa sladoledima i pićen i onda počet naplaćivat ljudima koji se dolaze kupat. kao ča se za u jamu naplaćuje. forši i da se neka kapelica stori gore… tega je vajk malo… ili neki prostor za umirovljenike, gore je baren lipo mirno i niki in ne bi smeta.

  1. busola napisao:

   :-)

 10. slavica napisao:

  ča će bit škola plivanja na potoku i ako presuši ?

 11. boschpumpa napisao:

  Ne.Bit će još skuplje paprike i pomidori na tržnici.

 12. nezavisni napisao:

  Raspita san se. Popustila je brana u Cerovlju, “Hrvatske vode” delaju novu, uz betoniranje virova u Pazinskom krovu i kraj bivše farme na Lokama, da se spriječi podzemno otjecenje, koje de dešava u zadnjih 8 godina. Po temu se da naslutit da vode u potoku, ovega lita ne bude, osim ako ne bude puno više oborina. Kad se to odigra, trebat će legalizirat, sa svin uvjetima i pumpaše, možda i racionalizirat njihovu potrošnju. Tu će bit još dosta spike. Uključite se fanovi potoka, i kontaktirejte nezavisne.

  1. IDS napisao:

   danas popodne su očišćeni ispusti na barama (ne od strane “Hrvatskih voda”) – pa će neko vrijeme bit vode za kupanje

   1. puzh napisao:

    Kako to misliš – šta kupanja na Zarečkom? Znači da će se pustiti vode u korito? Ili kupanje na barama? :)

    1. IDS napisao:

     na Zarečkom krovu – naravno. A i on će presušit (zatrpan muljem) za koju godinu. Pogledajte koliko je u godinu dana od kad imamo lijepi kanal umjesto ružnog potoka naplavljeno mulja malo zgor Zarečanskog mosta (na tisuće kubika).

 13. IDS napisao:

  daleko najveće pumpe na potoku ima KAMEN?!

 14. ja napisao:

  nikako, kamenu voda služi za hlađenje pila i nakon filtriranja vraća se u potok.
  Dok se traktor na lokama koji pumpa nikada ne gasi

 15. IDS napisao:

  interesantno … čudno čemu onda troše tolike šolde na pumpanje čiste vode iz potoka ako sve filtriraju i vrate u potok?!

  1. stihrana napisao:

   Pun pogodak.Stvarno zač onda ne koriste vajk istu vodu?

 16. ja napisao:

  pa koriste, pumpe rade jako rijetko, kamen ima svoje bazene gore koji se pune kad im nestane vode(koja se izgubi u procesu obrade), toliko vode posisa jedna njiva u par sati, koliko oni mjesečno ispumpaju. Prije je bio problem jer nisu filtrirali vodu nego su je bijelu vraćali i uvijek koristili novu, sad su oni ok. Problem su poljoprivrenici, meni je jasno da i oni moraju živjet od nečega ali ne mogu bit tako bezobzirni. Nije voda iz potoka njihova. Da ne pričamo o pesticidima koji se vrate u potok jer njihovim prekomjernim natapanjima njiva jednostavno voda ispere pesticide i vrati ih u korito.
  Makar mislim da i od nezavisnih niš, bit će to, a neznaš ti zakone, to je komplicirano, ne ide to baš tako, i kad ih prođe početni entuzijazam opet sve po starom…

 17. patok napisao:

  ćeš vidit ti zakone kad zamen sekiru i rastučen one vrajže škife makine….

 18. galjardo napisao:

  Evo, u roku par sati se uspostavi tok sve do Jame. Forši ipak bude ča od “budelinga” :-)

 19. alen22 napisao:

  je da, 58 litara koliko je palo je dosta ja peran :)

 20. vaterpolo napisao:

  A možda čak i VATERPOLA :) Vode teče., ma ga je lipo takovega vidit :D

 21. galjardo napisao:

  a i slijedećih će dana padat, po meteo.hr

 22. alen22 napisao:

  da, pa ubiti i sljedeću šetimanu nestabilno sa povremenon kišon (bit će i sunca naravno), ali ipak neće bit tako puno ko danas…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.