Prevarantica opljačkala 77-godišnjaka iz Žminja

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 77-godišnjaka da je prevaren za više desetaka tisuća kuna. Naime, 2. kolovoza u prijepodnevnim satima, muškarca je na fiksni telefon nazvala ženska osoba koja se predstavila kao bankarica te ga je obavijestila kako je došlo do promjene novčanica u apoenu od 200 kuna i da ih je dužan promijeniti.

Nakon što je 77-godišnjak rekao da ima navedene novčanice kod kuće, žena je rekla da će poslati kolegicu iz banke koja će mu kod kuće zamijeniti novac te da pripremi sve novčanice od 200 kuna. Muškarac je pripremio novac, a do dolaska nepoznate ženske osobe, žena koja mu se predstavila kao bankarica održavala je s njim razgovor i upućivala ga što treba učiniti. Nakon što je nepoznata žena stigla u dom 77-godišnjaka u Žminju, iskoristila je njegovu nepažnju i odnijela više desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje da se kod nenajavljenih posjeta, ne otvaraju vrata dok se ne provjeri tko je posjetitelj i što želi; za djelatnike raznih tvrtki, valja tražiti službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice; vjerodostojnost posjetitelja provjeriti bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca”; ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti; budite sumnjičavi; ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede; dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.