Prevencija mogućih nesreća kod vožnje biciklom

Biciklizam nažalost ima i svoju tamnu stranu zbog rizičnosti od povreda i smrtnosti kod čega sami biciklisti u većini slučajeva i nisu toliko krivi koliko vozači motornih vozila, nezaštićeni pružni prijelazi te cestovne prometnice neprilagođene njihovim potrebama.

Vrlo često se događaju prometne nesreće u kojima stradaju vozači bicikla izvan naselja u noćnim satima, a koji nisu noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, te bicikl nije bio opremljen jednim bijelim svjetlom na prednjoj strani bicikla i jednim crvenim svjetlo na stražnjoj strani bicikla noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Prema statističkim pokazateljima, očigledno je pojačano stradavanje grupacije najranjivijih sudionika u prometu – biciklista, posebice u ovom dijelu godine zbog smanjene vidljivosti.

Odredbe članka 101. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometna na cestama govore da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Sankcija predviđena za ne pridržavanje ove odredbe iznosi 300 kuna i za bicikliste i za pješake.

Odredbe članka 113. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometna na cestama govore da je vozač bicikla, kad se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Sankcija predviđena za ne pridržavanja ove odredbe iznosi 300 kuna i za bicikliste i za pješake.

Ovom prilikom upozoravamo da vozači i bicikli moraju biti propisno opremljeni, kako bi na cesti bili vidljivi i uočljivi.

policija.hr

1 komentara na “Prevencija mogućih nesreća kod vožnje biciklom”

 1. Boro napisao:

  Predivno.
  Počinje ovako:
  “kod čega sami biciklisti u većini slučajeva i nisu toliko krivi koliko vozači motornih vozila, nezaštićeni pružni prijelazi te cestovne prometnice neprilagođene njihovim potrebama”

  nastavlja ovako:
  “…Zakona o sigurnosti prometna na cestama…”
  “Sankcija predviđena za ne pridržavanja ove odredbe iznosi 300 kuna i za bicikliste i za pješake”,

  a zaključuje ovako:
  “Ovom prilikom upozoravamo da vozači i bicikli moraju biti propisno opremljeni, kako bi na cesti bili vidljivi i uočljivi.”

  E sad se ja pitam tko je ovdje u stvari taj koji je ugrožen i, ako u većini slučajeva (biciklisti) nisu svojom krivicom, zašto se službena ustanova ne okomi (i) na vozače upravo prozvanih automobila koji “u većini slučajeva jesu upravo toliko krivi za te nesreće”?!

  Apsurdna, proturječna izjava. Službena. U rangu one da nikad nije kriv onaj tko održava kolnik već je redovito “neprilagođenost uvjetima na kolniku”, makar kolnik bio zaleđen po zimi ili prepun rupa, zbog neodržavanja.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.